Sondaj nou: Cât de uniți mai sunt europenii în privința Ucrainei
La un an de la începerea războiului în Ucraina, europenii sunt uniți în susținerea lor pentru Kiev. Însă această unitate nu ar trebui să fie luată drept sigură. Presiunile costului de trai, înfrângerile armatei ucrainene pe câmpul de luptă și revenirea migrației ca subiect politic ar putea să „dinamiteze” răspunsul unitar european la războiul din Ucraina, potrivit unui raport bazat pe un sondaj paneuropean, publicat astăzi de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).
Un nou raport bazat pe un sondaj ECFR cu zece țări europene participante (nouă state membre UE și Marea Britanie) indică o „fuzionare” între opinia politică a naționaliștilor și cea a liberalilor, dar și o îmbunătățire a percepțiilor despre UE și SUA, care sunt acum considerate „mai puternice” decât în urmă cu un an.
Rusia este văzută ca un „adversar” sau un „rival” de până la 66% dintre europeni și de peste 50% dintre respondenții din fiecare țară participantă la sondaj, cu excepția României. Unele divergențe față de pozițiile generale europene au fost, de asemenea, observate în Italia.
Autorii raportului, Ivan Krastev și Mark Leonard, susțin că, în ciuda unanimității dintre orientările politice de stânga și de dreapta, presiunile costului de trai și posibila reapariție a problemei migrației ar putea „dinamita” poziția Europei cu privire la Ucraina. Această unitate este în mod special vulnerabilă la schimbări ale poziției SUA. Autorii fac apel la liderii UE să profite de actualul spațiu politic pentru a consolida reziliența în cadrul acestor probleme.
Noul raport al ECFR îi are ca autori pe experții de politică externă Ivan Krastev și Mark Leonard și este bazat pe sondajul de opinie realizat de YouGov și Datapraxis în Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România și Spania. Raportul dezvăluie că, la un an de la izbucnirea războiului în Ucraina, diferențele de opinie din coaliția occidentală nu au crescut, ci au scăzut, și că multe partide politice de stânga și de dreapta sunt acum aparent unite în ceea ce privește susținerea Kievului și lupta armatei ucrainene pentru a-și recupera teritoriul pierdut. Acest lucru arată că opinia publică din Europa nu mai preferă încheierea rapidă a războiului, cu costul unor pierderi teritoriale pentru Kiev, și că percepțiile despre Rusia au devenit mai dure, în medie 66% dintre respondenții din cele zece țări europene participante la sondaj considerând acum că Moscova este un „adversar” sau un „rival” al țării lor. De asemenea, 40% dintre aceștia cred că Rusia este mai slabă acum decât era înainte de lansarea „operațiunii speciale” din februarie 2022 (doar 13% dintre respondenți o consideră mai puternică).
Citește continuarea pe Romanialibera.ro