Primele imagini cu interceptarea dronei americane de către ruși (VIDEO)
Armata americană a făcut publice imaginile cu avioanele rusești care au interceptat drona Reaper deasupra Mării Negre în urmă cu două zile.
În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil.
Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.
Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.
Un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.
Citește și: Dronă americană, doborâtă de două avioane rusești în Marea Neagră
Comandamentul European al SUA a transis într-un comunicat că două avioane ruseşti Su-27 au efectuat o „interceptare nesigură şi neprofesionistă” a unui avion fără pilot MQ-9 Reaper al Forţelor aeriene ale SUA care opera în spaţiul aerian internaţional deasupra Mării Negre.
- „În jurul orei 07:03, unul dintre avioanele ruseşti Su-27 a lovit elicea unui MQ-9, determinând forţele americane să fie nevoite să doboare MQ-9 în apele internaţionale.
- De mai multe ori înainte de coliziune, Su-27 a aruncat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 într-un mod nesăbuit şi neprofesionist”, a arătat sursa citată.
Ministerul rus al Apărării a dat vina însă pe „manevrele bruşte” ale dronei pentru prăbuşire şi a susținut că aeronavele sale nu au intrat în contact cu drona.
Şoigu susține că una dintre cauzele incidentului ar fi „spionajul american”
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a susținut miercuri, într-o discuție telefonică cu omologul său american Lloyd Austin, că intensificarea operaţiunilor de spionaj desfăşurate de Statele Unite a fost una din cauzele incidentului din Marea Neagră dintre aviaţia rusă şi o dronă americană.
- „Cauzele incidentului sunt nerespectarea de către Statele Unite a zonei de zbor restricţionate (…) din cauza desfăşurării operaţiunii militare speciale (în Ucraina), precum şi a intensificării activităţilor de informaţii împotriva intereselor Rusiei”, a spus Serghei Şoigu, citat într-un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării, asigurând că Moscova „va reacţiona proporţional” la viitoarele „provocării” americane.
- „S-a remarcat că zboruri ale unor drone americane strategice letale în apropierea coastei Crimeei aveau o natură provocatoare şi au creat precondiţii pentru o escaladare a situaţiei din zona Mării Negre”, potrivit comunicatului, citat de agențiile AFP, Reuters și Agerpres.
Generalul Mark Milley spune că nu este sigur că drona MQ-9 a fost lovită intenționat
Președintele Statului Major General Mark Milley a declarat că Statele Unite nu știu dacă avionul de vânătoare rusesc a lovit intenționat drona americană deasupra Mării Negre, potrivit CNN. Acesta este un aspect pe care oficialii îl analizează, a declarat el miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că are programată o convorbire telefonică cu omologul său rus pentru a discuta acest aspect, printre altele.
- „Știm că interceptarea a fost intenționată, știm că comportamentul agresiv a fost intenționat, știm, de asemenea, că a fost foarte neprofesionist și foarte nesigur”, a declarat Milley.
În ceea ce privește contactul fizic dintre avion și dronă, „rămâne de văzut”.
Cu toate acestea, Milley a declarat că SUA au „dovezi clare ale contactului și ale interceptării”.
Rusia a anunțat că va încerca să scoată rămășițele dronei Reaper din Marea Neagră
Rusia va încerca să recupereze rămășițele dronei militare americane care a căzut în Marea Neagră, a anunțat secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei, Nikolai Patrușev, citat de Reuters.
- „Nu ştiu dacă vom reuşi să o recuperăm sau nu, dar trebuie încercat. Şi cu siguranţă ne vom ocupa de asta. Sper, desigur, cu succes”, a declarat Patruşev la postul TV Rossia-1.
- „În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operațiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război”, a adăugat oficialul rus.
Anterior, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby afirma că drona Reaper care s-a prăbușit în Marea Neagră ar putea să nu mai fie recuperată niciodată.
- „Nu a fost recuperată. Și nu sunt sigur că vom reuși să o recuperăm.
- Unde a căzut în Marea Neagră – apa este foarte, foarte adâncă. Așa că încă evaluăm dacă poate exista vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe”, a afirmat oficialul american la CNN.
În cazul în care rușii recuperează drona, autoritățile americane au luat măsuri de precauție pentru a se asigura că abilitatea lor de a obține informații utile va fi limitată, a declarat Kirby pentru ABC. „Este proprietatea noastră”, a subliniat Kirby, adăugând că autoritățile americane vor continua să exploreze opțiunile de recuperare.
Drona decolase din România
Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt. MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore.
Deși modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de cele două avioane rusești, a precizat oficialul citat.
Statele Unite au spus că drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.
Oficialul nu a spus de unde decolase aparatul, dar România găzduiește, începând din 2019, drone Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii, aceste aeronave fiind folosite pentru misiuni de supraveghere. În iulie 2022, o MQ-9 Reaper s-a prăbușit în apropiere de baza Câmpia Turzii.
La baza Statele Unite au trimis periodic, în baza relațiilor bilaterale, aeronave de luptă și militari care să participe la exerciții și să se antreneze cu soldații români. An de an la Baza 71 au venit pentru exerciții militari americani cu avioane de luptă F-15 sau cu F-16, iar în 2019-2021 SUA a trimis de trei ori la Câmpia Turzii drone de atac MQ-9 Reaper.
Drona MQ-9 Reaper, folosită de SUA pentru supraveghere, dar și pentru atac
Drona MQ-9 Reaper(foto) este o aeronavă fără pilot, dar teleghidată și care este special gândită atât pentru misiuni de supraveghere și recunoaștere, cât și pentru misiuni de găsire și neutralizare a unor ținte. Unul dintre cele mai răsunătoare exemple de astfel de misiune a fost asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani lângă Bagdad.
SUA detin aproximativ 300 de drone MQ-9 Reaper. Vehiculul aerian are o greutate de 2,22 tone, o autonomie de 1.850 de km și 14 ore de funcționare. Drona este ghidată prin satelit, poate zbura la o altitudine maximă de 15.240 de metri și poate acroșa până la patru rachete Hellfire și două bombe ghidate laser GBU-12 Paveway II.
Drona are o viteză maximă de 370 km/h și este propulsata de o elice. Este produsă de General Atomics Aeronautical Systems, a avut primul zbor în urmă cu 21 ani și e în dotarea forțelor americane din 2007.