Cum le-au luat fermierii români fața americanilor și francezilor. Războiul din Ucraina i-a tras în jos, însă
Pare incredibil, dar România este țara care a înregistrat, în ultimul deceniu, cel mai mare ritm de creștere a producției de cereale la nivel mondial, devansând state precum SUA, Franța sau Germania. Acum, războiul din Ucraina i-a tras în jos pe fermierii performanți.
”România a reușit în zece ani (2012-2021) să aibă cel mai mare ritm de creștere din lume în ceea ce privește producția și randamentele la cereale (indicatorul CAGR) – 9,6% creștere anuală. Avem o capacitate extraordinară, România a crescut cu 10%, în condițiile în care țări precum SUA, India și China au avut un avans de 2,5%, iar Franța și Germania, pilonii mari ai agriculturii europene au stagnat”, a declarat Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români la Agri Trade Summit 2023.
În această perioadă, România a devenit al nouălea exportator mondial de cereale, ajungând să aibă o cotă de 3,9% din comerțul global, fiind și primul exportator de porumb și floarea soarelui din Europa.
România este, la acest moment, cea mai predictibilă și sustenabilă origine din Bazinul Mării, a declarat și Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, organizatorul evenimentului. El consideră că țara noastră poate și trebuie să devină cel mai important nod logistic din sud-estul Europei. Pentru aceasta este nevoie, însă, să crească productivitatea, să fie modernizate și refăcute sistemele de irigații, iar fermierii să se asocieze și să meargă pe drumul digitalizării. Nu în ultimul rând, investițiile în infrastructura de transport sunt mai mult decât necesare.
Lovitură pentru fermierii performanți
În ultimii trei ani, lucrurile s-au schimbat major pentru toată lumea, iar cei mai afectați au fost fermierii performanți din agricultura românească.
”Am avut pandemia de Covid-19 si o criză economică amplificată de războiul din Ucraina, am avut costuri si de 4 ori mai mari în unele momente la energie, inputuri, cheltuieli cu resursele umane. Lucrurile s-au înrăutățit și au devenit impredictibile și prin ceea ce UE în semn de solidaritate cu Ucraina a decis și implementat: cerealele din Ucraina pot să tranziteze și să ajungă la destinație fără taxe, cote, fără controale fito-sanitare și rapid”, a atras atenția Ciolacu.
Din păcate, efectele pe piață sunt cu mult mai mari decât se aștepta toată lumea, iar, mai mult, nici compensațiile promise de autorități nu se ridică la nivelul așteptărilor sau cel puțin așa se întrevede.
”Ce a însemnat aceasta pentru o piața reglementată? O distorsiune majoră pe care am plătit-o și o decontăm astăzi, în principal, prin fermierii performanți care au în stocurile lor milioane de tone de cereale’, a mai precizat Ciolacu.
Clubul Fermierilor Români a apus la dispoziția ministrului Petre Daea rapoarte care prezintă situația în care se află agricultorii autohtoni și pierderile suferite de aceștia.