ONU: Apa îmbuteliată nu e mai sănătoasă, dar e mult mai scumpă
ONU avertizează că, la nivel global, jumătate din banii dați pentru apa îmbuteliată ar fi suficienți pentru a asigura accesul universal la apă potabilă, obiectiv al Națiunilor Unite până în 2030, dar care pare că este ”foarte departe”.
Despre apa îmbuteliată se spune că este mai sănătoasă comparativ cu apa de la robinet. Totuși, în sute de mărci de apă îmbuteliată din peste 40 de țări au fost depistați poluanți, se arată în raportul ONU, transmite AFP.
” Percepţia este că apa îmbuteliată este opţiunea mai sănătoasă”, a declarat Zeineb Bouhlel, autoarea principală a studiului. „Dar noi am demonstrat că nu este neapărat cazul şi că oamenii plătesc mult mai mult pentru apă îmbuteliată, de la 150 la 1.000 de ori mai mult decât pentru un litru de apă de la robinet”, a explicat cercetătoarea de la Institutul pentru Apă, Mediu şi Sănătate din cadrul Universităţii Naţiunilor Unite, cu sediul la Hamilton, în Canada, citată de Agerpres.
Apa îmbuteliată înseamnă și poluare cu plastic, în condițiile în care – potrivit aceluiași raport – aproximativ 85% din sticlele folosite pentru îmbutelierea apei ajung în gropi de gunoi.
În ultimul deceniu, vânzările globale de apa îmbuteliată au crescut cu 73%, la aproape 270 de miliarde de dolari și 350 de miliarde de litri
În prezent, pe planeta noastră, aproximativ două miliarde de oameni nu au acces la apă potabilă.
În 2020, 74% din populația lumii avea acces la apă potabilă de la robinet, în creștere față de 62% în urmă cu 20 de ani.