Cum a supraviețuit rețeaua electrică a Ucrainei unei ierni de teroare energetică rusă
Rusia a aruncat cu o ploaie de rachete în rețeaua electrică a Ucrainei, urmărind să folosească iarna rece ca o armă de distrugere în masă. Dar ceva a mers prost.
Cu câteva ore înainte ca primele bombe să țintească Ucraina pe 24 februarie 2022, tehnicienii au deconectat țara de la un sistem energetic unificat din vremea sovietică, despărțindu-o de Rusia și Belarus, conform Euromaidan Press.
Pe 16 martie, sistemul energetic al Ucrainei și-a finalizat integrarea cu cel european și a devenit parte a ENTSO-E, a raportat Ekonomichna Pravda . Acest pas a ajutat țara să consolideze securitatea energetică și să crească profitul din export. În același timp, apartenența Ucrainei la ENTSO-E a permis UE să își reducă dependența de sursele de energie rusești.
Din toamna anului 2022, Rusia a lansat cel puțin 255 de lovituri asupra a 112 instalații energetice din Ucraina. Din 20 octombrie, țara a introdus întreruperi de curent pentru a economisi energie și a restabili sistemul. Ucrainenii din întreaga țară au fost nevoiți să se adapteze la penuria de energie, apă și încălzire.
Cu aproape 200.000 de soldați uciși sau răniți și fără un succes semnificativ pe câmpul de luptă, Rusia a creat o strategie să folosească iarna rece ca o armă de distrugere în masă. Rușii credeau că ucrainenii nu vor putea lupta în întuneric și că UE va înceta furnizarea de arme în schimbul stabilității sistemului lor energetic.
Capacitatea Ucrainei de a îndura condițiile dificile de iarnă a servit drept simbol al înfrângerii pentru președintele rus Vladimir Putin în prima zi de primăvară a anului 2023. În timpul unui discurs de la 1 martie, președintele Volodimir Zelenski a recunoscut dificultățile sezonului de iarnă și a subliniat forța țării în aprovizionarea cu energie și căldură pentru oamenii săi.
În acest articol, vom explora motivele din spatele încercării eșuate a Rusiei de a prăbuși sistemul energetic al Ucrainei și vom analiza modul în care țara a reușit să reziste unei crize energetice în timpul celor 12 luni de război brutal, așa cum a prezentat Euromaidan Press.
Reducerea dependenței de energia rusă
În primele zile ale războiului, sistemul de putere ucrainean a fost blocat între două sisteme energetice, european și rus.
Înainte de invazie, Ucraina a luat decizia de a deveni parte a Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică (ENTSO-E) în 2023 și de a se retrage din sistemul energetic post-sovietic care o legase de Rusia și Belarus.
Conform planului, etapa inițială de separare era programată să înceapă pe 23 februarie 2022. Cu toate acestea, la scurt timp după deconectare, în noaptea de 24 februarie, Putin a anunțat război cu Ucraina. Ulterior, ministrul Energiei, Herman Halushchenko, a emis un decret prin care declara refuzul Ucrainei de a reintra in sistemul țării agresoare.
Între timp, autoritățile ucrainene au inițiat negocieri cu partenerii europeni pentru sincronizarea urgentă cu ENTSO-E. La 16 martie 2022, cu 1,5 ani mai devreme decât era planificat inițial, Ucraina a devenit membră a sistemului energetic european.
Această mișcare a marcat o piatră de hotar critică în independența energetică a Ucrainei și a eliminat dependența de ambițiile Kremlinului. Cu această realizare, Ucraina a pătruns ferm pe calea către un viitor energetic mai sigur și mai durabil.
Ulterior, au început pregătirile pentru următoarea fază crucială — sincronizarea piețelor de energie electrică, care a creat oportunități pentru fluxurile comerciale de energie electrică. Acest proces a fost, de asemenea, finalizat într-un timp record.
La 30 iunie 2022, Ucraina a inițiat exportul de energie electrică către UE, cu primele livrări în România. Ulterior, electricitatea generată în Ucraina a început să curgă în Slovacia, Ungaria, Moldova și Polonia.
Cu toate acestea, pe 11 octombrie, în urma unui șir de atacuri paralizante asupra infrastructurii critice, Ucraina a trebuit să își înceteze exporturile de energie electrică către țările UE.
Integrarea sistemului energetic cu ENTSO-E nu numai că a permis Ucrainei să câștige 136 de milioane de dolari din exporturi, dar a facilitat și importurile comerciale și fluxurile de urgență cruciale pentru menținerea stabilității în timpul războiului în curs.
Potrivit Ekonomichna Pravda, asistența maximă oferită de Uniunea Europeană prin ENTSO-E Ucrainei după unul dintre atacurile rusești a atins un record de 2.000 MW. Țara a primit, de asemenea, kilowați-oră speciali folosiți pentru a alimenta întreprinderile și pentru a ajuta la reducerea întreruperilor de energie pentru populația civilă.
În prezent, Ucraina importă 700 MW și intenționează să crească capacitatea la 2.000 MW din UE. Cu toate acestea, pe măsură ce rețeaua sa electrică este reparată, ponderea energiei electrice scumpe achiziționate din UE scade și se apropie acum de zero.
Parte a pieței UE a combustibililor
Rusia a lovit în mod deliberat rafinăriile de petrol și depozitele de combustibil ale Ucrainei cu rachete încă din prima zi a invaziei. Piața petrolului din Ucraina a pierdut instantaneu peste 90% din rezervele de motorină și aproximativ 50% din benzină, potrivit Ekonomichna Pravda.
În mai, o criză masivă de combustibil s-a răspândit în toată Ucraina, provocând cozi lungi de kilometri la benzinării. Cu toate acestea, țara a reușit să se reorienteze complet către piața UE.
La început, Ucraina a importat combustibil indiferent de cost, dar când criza a fost depășită cu succes, rețelele de benzinării au început să scadă prețurile la combustibil pentru consumatorii lor. Această tendință continuă și astăzi.
Atacurile rusești asupra instalațiilor ucrainene nu au reușit să oprească producția de gaze
La 17 noiembrie, Rusia a atacat Ucraina cu rachete și drone. Administrațiile militare locale au raportat distrugerea diferitelor obiecte cu gaz și mai multe victime în regiunile Dnipro, Harkov și Odesa.
În timpul atacului, forțele ruse au bombardat infrastructura de gaze a companiei „Ukrhazvydobuvannia” din estul Ucrainei, a declarat firma de stat Naftogaz.
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a confirmat că Kremlinul a vizat în mod deliberat obiectele de producție de gaze ale țării. „ Rachetele zboară acum deasupra Kievului. În prezent, ei bombardează extracția noastră de gaze, bombardează întreprinderile noastre din Dnipro, Yuzhmash”, a spus șeful guvernului.
În ciuda atacurilor, Ucraina a continuat să furnizeze gaz pentru consumatori în perioadele cele mai dificile.
Compania ExPro a raportat că în 2022, producția de gaz a Ucrainei a ajuns la aproape 18,5 miliarde de metri cubi. Deși cifra e mai mică decât în 2021, scăderea de 6% poate fi considerată o realizare, având în vedere că țara este angajată într-un război de amploare. În special, regiunea Harkov, principala zonă producătoare de gaze a Ucrainei, este parțial ocupată de trupele ruse, ceea ce face această realizare și mai remarcabilă.
„Ukrgazvydobuvannya” rămâne liderul producției de gaze în Ucraina. În 2022, compania a produs 13,2 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce este cu 3% mai puțin decât în 2021.
Cea mai mare scădere, de 15%, a fost înregistrată de companiile private, care au extras 4,3 miliarde de metri cubi de gaze în același an.
Construirea unui sistem cuprinzător de apărare aeriană
Într-un interviu acordat The Guardian, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Rezniov, a declarat că sistemul de apărare aeriană al Ucrainei și-a crescut eficiența de la 50% în februarie 2022 a războiului la 80% în decembrie. Unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 34 din 48 de rachete de croazieră rusești în timpul ultimului atac.
Totuși, țara nu poate contracara rachetele hipersonice Kinzhal pe care Rusia le lansează din avioanele de luptă MiG-31, capabile să accelereze până la o viteză de 5.000 km/h în câteva zeci de secunde. La 9 martie 2023, Rusia a lovit Ucraina cu șase astfel de rachete.
Țara a făcut apel pentru noi sisteme de arme, inclusiv sistemele de apărare aeriană Patriot, pentru a-și proteja industria energetică și civilii de orice tip de țintă a agresorului.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, Garron Garn, în prezent, aproximativ 65 de soldați ucraineni se antrenează cu privire la modul de utilizare a sistemelor Patriot în Fort Sill, Oklahoma, a raportat Newsweek . Următorul pas va fi trimiterea utilajului în Ucraina.
Lipsa de rachete a armatei ruse a fost un alt factor care a contribuit la eșecul Kremlinului de a perturba sistemul energetic al Ucrainei. În ciuda scăderii atacurilor din 2023, agresorii continuă să-și reaprovizioneze proviziile de rachete. În prezent, Rusiei îi este nevoie de cel puțin o lună pentru a se pregăti pentru un atac la scară largă.
Restabilirea producției de energie electrică la centralele nucleare
Ucraina și aliații săi s-au pregătit pentru cel mai rău scenariu după atacul Rusiei din 23 noiembrie 2022 a provocat un deficit de 30% în sistemul energetic al țării și a dus la prima întrerupere majoră. Centralele nucleare din Ucraina au pierdut surse externe de energie electrică și au încetat să funcționeze. Cu toate acestea, a doua zi, tehnicienii au reușit să repare sistemul și să furnizeze energie la infrastructura critică.
La 11 februarie 2023, după finalizarea întreținerii, a patra unitate de energie a centralei nucleare Rivne a fost conectată la rețea, adăugând o capacitate de 1.000 MW la sistemul energetic. În plus, a doua unitate a centralei a fost adusă cu succes la capacitate maximă, adăugând încă 220 MW. Pas cu pas, toate cele trei centrale nucleare disponibile în Ucraina au început să funcționeze și au redus deficitul de energie.
Cu toate acestea, invadatorii ruși păstrează controlul asupra centralei nucleare Zaporojie cea mai mare din Europa. Cele șase unități de putere ale centralei, care generează 6.000 MW de energie electrică, riscă să fie avariate din cauza bombardamentelor constante din Rusia.
Mai mult, chiar și după eliberarea Enerhodar, orașul din apropierea centralei nucleare, Ucraina va dura până la 1,5 ani pentru a curăța teritoriul instalației de mine și a relua producția de energie electrică.
Energie verde
În februarie, sistemul energetic al Ucrainei s-a stabilizat datorită unei creșteri de kilowați „verzi” primiți în timpul unei ierni neobișnuit de calde. Creșterea energiei regenerabile a contribuit la reducerea opririlor de energie electrică și a crescut posibilitatea restabilirii exporturilor de energie electrică către UE.
Pe 17 februarie, experții au înregistrat un excedent în sistemul energetic al Ucrainei, ceea ce a dus la impunerea unor restricții suplimentare privind funcționarea centralelor solare.
Uneori, limitările ar putea ajunge la 1.500 MW, echivalent cu capacitatea a 1,5 unități de centrale nucleare, cum ar fi cele instalate la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit surselor Ekonomichna Pravda. Surplusul a provocat discuții privind reluarea exporturilor. Deputatul Andrii Herus a sugerat exportul de energie electrică în timpul zilei în timp ce se menține importurile seara pentru a atenua potențialele deficite.
Stații „portabile”
Producția alternativă de energie mobilă bazată pe energie electrică de la generatoare și turbine cu gaz permite sistemului energetic să devină mai flexibil și să depășească rapid consecințele atacurilor teroriste rusești.
Astăzi, administrațiile regionale și companiile private pot achiziționa centrale „portabile” de diferite capacități, de la 1 MW la 150 MW. Aceste stații pot funcționa ca parte a unui sistem energetic descentralizat, furnizând energie electrică direct consumatorilor, trimițând în același timp surplusul către rețeaua principală.
În plus, centralele electrice mobile ar putea fi instalate pe platformele feroviare sau pe șasiul vehiculelor pentru a furniza energie electrică obiectelor de infrastructură critică în timpul unei situații de urgență.
Accelerarea recuperării
Un factor cheie din spatele incapacității Kremlinului de a cufunda Ucraina în întuneric este că infrastructura deteriorată a fost reparată de urgență, uneori în timp ce loviturile cu rachete erau încă în desfășurare. Asistența oferită de partenerii occidentali – transformatoare și generatoare – a jucat un rol important și în refacerea sistemului.
În ciuda previziunilor apocaliptice privind un colaps complet al energiei electrice, majoritatea ucrainenilor și-au petrecut ultima zi a celei mai grele ierni cu lumini în case, apă și încălzire.
Deși experții cred că cel mai rău a trecut, instalațiile energetice ale Ucrainei au fost grav avariate de atacurile rusești și trebuie reparate cât mai curând posibil pentru a evita defecțiunile.
Potrivit Statului Major General, obiectivul cheie al Armatei Ruse este încă distrugerea sistemului energetic al Ucrainei. „Nu este vorba doar de instalațiile de energie electrică, ci de întregul sector al combustibilului și al energiei. Vor să întrerupă aprovizionarea atât cu produse petroliere, cât și cu energie electrică”, a declarat Andriy Cherniak, reprezentant al Serviciului de Informații militare al Ucrainei.
Astfel, viitorul sistemelor stă în mâinile angajaților din energie care repară sistemul și unitățile de apărare aeriană.
„Situația din sistemul energetic s-a îmbunătățit, dar rămâne instabilă. Sunt planificate lucrări de întreținere la anumite unități de centrale nucleare și termice, ceea ce va afecta situația”, a declarat Dmytro Sakharuk, CEO al companiei energetice ucrainene DTEK.