Rafila: Noile tehnologii nu trebuie să înlocuiască relația medic-pacient
Soluțiile digitale ”nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului”, a subliniat ministrul Rafila la inaugurarea Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Centrului UniX al UMF Târgu Mureș.
„E un centru extraordinar aici, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, permite deprinderea atât a investigaţiilor de bază medicală, mă refer la examinarea pacientului, diagnostic diferenţial, diagnostic pozitiv și cred că este viitorul. Vedeţi că toate universităţile încearcă să ofere soluţii digitale și cele legate de realitate virtuală. În învăţare, ele au un mare avantaj, sunt repetabile, reproductibile, dar asta nu înseamnă că medicina se va face în afara patului bolnavului. Fiecare dintre noi trebuie să fim conştienţi că ceea ce învățăm sau deprinderile pe care le dobândim în această zonă virtuală trebuie aplicate şi trebuie exersate pe pacienți. Ei trebuie să rămână. Impactul și relaţia medic-pacient rămâne, din punctul meu de vedere, esențială, pentru că ea are și o încărcătură de empatie, de emoție, care este necesară atunci când ne dorim ca omul să simtă că este bine îngrijit, iar vindecarea să se producă într-un mod firesc. Aceste avantaje pe care le oferă noile tehnologii nu trebuie totuși să înlocuiască elementele legate de interacțiunea cu pacientul”, a declarat ministrul Rafila.
Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, spune că acest centru dispune de cea mai nouă tehnologie în domeniul realității virtuale.
Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, are în dotare ochelari de realitate augmentată şi mixtă Microsoft Hololens 2, dar şi aplicaţia HoloHuman, care utilizează holograme imersive în mărime naturală, ce permite cadrelor didactice şi studenţilor să exploreze regiuni anatomice ale corpului – 11 sisteme diferite şi peste 4.500 de structuri descrise şi etichetate.
De asemenea, a fost achiziţionată aplicaţia HoloPatient, care permite studenţilor să vizualizeze, să evalueze, să stabilească diagnosticul şi schemele de tratament pentru un mare număr de pacienţi cu tot atâtea patologii, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienţi, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice care ilustrează diferite indicii vizuale şi simptome, transmite Agerpres.