Ce riscă fermierii care au cumpărat porumb ieftin din Ucraina pentru animale
După ce s-au bucurat că au cumpărat porumb ieftin din Ucraina pentru hrana animalelor, acum, fermierii români din mai multe zone ale țării sunt în pericol să înregistreze pierderi uriașe. Aceasta după ce specialiștii au descoperit micotoxine din substanțe toxice sintetizate de mucegaiuri (ciuperci) care pot afecta grav sănătatea animalelor.
De altfel, recent, și Alianța pentru Agricultură și Cooperare.România a atras atenția cu privire la problemele pe care le are porumbul provenit din Ucraina.
Deși România este cel mai mare producător de porumb din UE, din 2022 și până la acest moment s-a importat din Ucraina circa un milion de tone de porumb. Mulți crescători au profitat de prețul mai mic pentru marfa ucraineană, fără să se gândească la consecințe.
„O parte importantă din porumbul ucrainean de la recolta din 2021 a fost recoltat ca și recoltă în 2022 pe timp de ploaie. Costurile de uscare îi fac pe fermierii ucraineni să nu efectueze această operațiune și acest porumb care a trecut în România era în procent de 75% deteriorat și impropriu pentru consumul uman și furajer. În porumbul ucrainean s-a găsit aflatoxină, micotoxine, o rată mare de boabe sparte, praf și multe altele ca reziduuri de pesticide, care sunt interzise în UE. Dar, din cauza faptului că UE a suspendat certificatul veterinar, aceste produse au avut undă verde să treacă granițele fără niciun control”, atrăgea atenția recent Alianța.
Alertă la Iași
Semnalul de alarmă a fost tras de specialiști care au descoperit micotoxine din substanțe toxice sintetizate de mucegaiuri (ciuperci) care pot afecta grav sănătatea animalelor. Ei îi îndeamnă pe fermieri să trimită spre analiză produsele care urmează să fie folosite în hrana animalelor, potrivit Bzi.
Se pare că mai mulți furnizori din Iași ar comercializa boabe de porumb provenite din Ucraina, existând pericolul ca animalele să se îmbolnăvească, mai ales în perioada de gestație.
Mai exact, din probele prelevate au fost descoperite foarte multe specii de mucegai. Astfel, vomitoxina este prezentă la un nivel record în boabele de porumb provenite din Ucraina. Se pare că materia primă ar fi fost mucegăită, însă aerisită și comercializată fermierilor din Iași.
Fermierii trebuie să trimită probe către laboratorul de analize înainte de achiziționarea produsului, avertizează specialiștii, pentru că există riscul de a-și compromite afacerile, riscând falimentul.