Premieră medicală: Vaccin ARNm contra bacteriilor ucigașe
Primele vaccinuri ARN messager au fost folosite contra unui virus, respectiv cel care provoacă infecția Covid-19. Se pare că acest concept ar putea fi aplicabil și bacteriilor. O reușită majoră, în condițiile în care crește amploarea fenomenului antibiorezistenței.
Rezistența la antibiotice crește și devine un adevărat flagel. Asta înseamnă că mâine un copil în vârstă de 8 ani va putea muri din cauza unei simple otite, de exemplu. Pentru a preveni un asemenea scenariu, sunt mai multe mijloace de acțiune. A folosi în mod corect antibioticele existente pentru a evita extinderea rezistențelor. Dar mai sunt și alte căi, cum ar fi noi soluții terapeutice contra bacteriilor. Este ceea ce a realizat o echipă de la Universitatea din Tel Aviv: un vaccin ARN messager (ARNm) direcționat contra bacteriilor ucigașe, transmite Futura sante.
Studiul a fost publicat în revista Sciences Advances.
ARNm este o etapă intermediară între ADN și sinteza proteinelor. El permite difuzarea informației genetice. Vaccinurile numite ARNm conțin molecule de ARNm codate pentru proteinele antigenice ale agentului patogen. Organismul nostru va citi ARNm, va sintetiza antigenul și apoi va produce anticorpi direcționați împotriva lui.
Primele vaccinuri ARNm au fost folosite contra unui virus respectiv Sars-Cov-2, responsabil de Covid-19. Autorii acestui studiu sunt primii care propun un vaccin ARNm contra bacteriilor.
Autorii au testat prototipul lor de vaccin pe antigena ciumei la șoareci. Și rezultatele arată că șoarecii vaccinați și-au recăpătat sănătatea. În finalul studiului, autorii subliniază că acest concept este aplicabil tuturor bacteriilor, în special celor ucigașe și rezistente la antibioticele disponibile în prezent.