Irlanda, refugiul verde al românilor
De cum ajungi în Irlanda, în special pe calea aerului, te izbește verdele liniștitor, de peste tot, ce-ți aduce aminte de lunile aprilie-mai din România.
Lumea nu e grăbită ca la București sau la Chișinău, cele două capitale românești, dar este foarte zgribulită mai mereu, din cauza vremii schimbătoare sau ploioase, ce l-ar întrista și pe cel mai hedonist sau apostat personaj al celebrului scriitor irlandez James Joyce, un elf al paradoxurilor literare.
Cu toate astea nu-ți trebuie decât 2-3 ore ca să-ți formezi prima impresie despre Irlanda: aici, nimic rău nu prea se poate întâmpla. Sentimentul ăsta te cuprinde doar cât cobori din avion și mergi să iei primul autobuz care vine la ora fixă, chiar lângă poarta aeroportului, și care merge aproape ca un ceas elvețian la destinație prin labirintul verde al șoselelor din zona Dublin.
Pe marginea drumului, casele par a fi desprinse din cunoscutul serial de animație tot irlandez, Brendan si secretul din Kells.
Carlow e un mic orășel de provincie, la 80 km sud-vest de Dublin, spre portul Waterford.
Aici trăiește o comunitate de români ce caută să-și păstreze tradițiile de acasă și să „împrumute un pic” din ele și irlandezilor, toleranți și interesați de străinii veniți la ei în țară.
Radu P., gazda și vărul meu, se ocupă de o afacere în domeniul instalațiilor și al ventilațiilor pentru imobile și diverse localuri. De 8 ani a bătut toată Irlanda de la nord la sud, adică din Donegall până în Cork, și de la vest la est, de la Galway la Dublin. Muncește mult, dar răsplata e pe măsură.
El, soția lui, Alina și fiul Ianis Ștefan și-au găsit rostul și liniștea aici. România este departe și dorul de casă se alină prin vizita părinților și a celor apropiați la ei, în Irlanda. Nu prea mai au tragere de inimă să se gândească că ar mai reveni vreodată în patria mamă. Greutățile pe care le-au întâmpinat la noi în țară, până să plece în Irlanda, i-au convins aproape sigur și definitiv să rămână aici. Și România se dezvoltă în ultimii ani într-un ritm susținut, dar multele probleme birocratice și cele care țin de un trai de viață liniștit îi fac încă pe conaționalii noștri să-și caute un trai decent în altă parte, ajungând chiar și în cea mai vestică țară din UE, Irlanda.