Contracepția hormonală și riscul de cancer mamar
Toate formele de contracepție hormonală sunt asociate cu un ușor risc de cancer al sânului la femei, inclusiv cele care conțin numai un progesteron din ce în ce mai folosite, potrivit un studiu recent.
Această ușoară creștere a riscului de cancer mamar trebuie totuși relativizată comparativ cu beneficiile oferite de contracepție, inclusiv protecția contra altor tipuri de cancer, subliniază cercetători, transmite 20 Minutes.
Risc crescut de aproximativ 20-30%
Riscul de cancer al sânului era deja bine cunoscut în cazul metodelor contraceptive hormonale combinate (progesteron și estrogen). Dar în privința celor care conțin numai un progesteron, folosite din ce în ce mai frecvent în ultimii ani, sunt mai puține studii privitoare la riscul de cancer al sânului.
Un studiu publicat în revista PLOS medicine susține că aceste riscuri sunt similare. Adică, femeile care folosesc o contracepție hormonală au un risc crescut cu aproximativ 20-30% de a face cancer al sânului, indiferent de modul de administrare (pilulă, sterilet, implant, injecție) sau de formula utilizată (estroprogesteron sau progesteron). Rata de risc este similară cu cea estimată de studiile anterioare.
În cazul contracepției hormonale, luată timp de cinci ani la vârste între 16 și 20 de ani, numărul femeilor care au făcut cancer al sânului la 100.000 va fi opt; vârste între 35 și 39 de ani: 265 de cazuri de cancer la 100.000 de femei.
”Nimeni nu vrea să audă că ceva luat îi crește riscul de cancer de sân”, spune Gilian Reeves, profesoară la Universitatea Oxford și coautoare a studiului. ”Dar este un risc foarte mic în termeni de risc absolut”, a subliniat aceasta în cadrul unei conferințe de presă.
Acest risc trebuie luat în considerare și legat de beneficiile oferite de o contracepție hormonala: în privința controlului sarcinii, dar și în privința contraceptivelor orale asociate cu o protecție importantă și pe termen lung contra altor cancere, cum este cel de ovare și de endometru, a mai precizat Gilian Reeves.
Pe de altă parte, studiul confirmă alte studii potrivit cărora riscul de cancer al sânului legat de contracepția hormonală este tranzitoriu: el scade odată cu renunțarea la contracepție.