Cât a ajuns să coste uleiul de floarea soarelui la un an de la explozia prețurilor. Ce urmează

Publicat: 22 mart. 2023, 11:46, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Cât a ajuns să coste uleiul de floarea soarelui la un an de la explozia prețurilor. Ce urmează

Uleiul vegetal se află în topul produselor alimentare care au înregistrat cele mai mari scumpiri după momentul declanșării războiului din Ucraina. Dacă anul trecut pe vremea aceasta cel mai mic preț era de 3,69 lei/litru, acum, nivelul a urcat la 6,45 lei /litru. Seceta și războiul din Ucraina ar putea aduce ceva surprize și în acest an.

În februarie 2023, prețul uleiului vegetal era mai ridicat cu circa 30% față de februarie 2022, potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică (INS), deși în ultimele luni era înregistrată o tendință de scădere atât pe plan intern, cât și internațional. Chiar și așa, vorbim de prețuri cu mult mai mari față de acum un an.

La acest moment, cel mai mic preț de pe piață pe care am reușit să-l găsim este în Cora pentru brandul Winny – 6,45 lei/litru. La Kaufland, în urmă cu câteva zile a existat o ofertă la 6,49 lei/litru, preț regăsit și în Lidl. Mai puteți cumpăra ulei de floarea soarelui și la 6,89 lei/litru din rețeaua Penny – Floarea de aur/Surasul Soarelui sau din Supeco – Ulei de floarea-soarelui Giana sau Cu Gust la pret 6,89 lei. Iar de aici încolo, prețurile merg în sus peste tot.

Cerere mare pe piață

Analiștii se așteaptă în perioada următoare la un boom mondial al biocombustibililor, care va conduce la o criză de uleiuri vegetale, utilizate pentru gătit şi din ce în ce mai mult pentru a propulsa camioanele şi avioanele, potrivit Bloomberg.

În încercarea de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili şi emisiile poluante, tot mai multe guverne adoptă energia produsă din plante precum soia boabe sau canola, ba chiar şi din grăsimi animale. S-au născut astfel oportunităţi pentru uleiurile vegetale, în special pentru uleiul de palmier, un ingredient omniprezent, dar controversat în produse precum aluatul de pizza, tăiţei instant, ciocolată şi şampon.

De asemenea, s-a ajuns ca producătorii de biocombustibili să caute cu disperare chiar şi uleiul de gătit uzat precum şi produsul rezidual rămas la finalul procesării uleiului de palmier, folosite în procesul de producţie a biocombustibililor.

Principalele provocări

Principalele provocări în prezent sunt războiul din Ucraina şi fenomenele meteo extreme, care limitează livrările de ulei vegetal. Astfel, o secetă severă a devastat culturile de soia din Argentina, cel mai mare exportator mondial de ulei de soia. În Europa, restricţiile privind utilizarea pesticidelor vor limita însămânţările de rapiţă, iar invazia rusească din Ucraina va micșora exporturile de ulei de floarea soarelui.

Cum producţia de ulei vegetal este aşteptată să încetinească, biocombustibilii ar putea aduce piaţa mondială într-o situaţie de deficit în a doua jumătate a anului, susţine Thomas Mielke, director general la firma germană de analiză Oil World.

Biocombustibilii sunt responsabili pentru o mare parte din piaţa de ulei vegetal, dar numai pentru o mică parte din cererea de energie, a precizat Mielke. Îngrijorarea pornește de la faptul că obiectivele combinate privind biocombustibilii depăşesc ceea ce poate satisface piaţa mondială de uleiuri şi grăsimi.

Citeste si Expert: Nu vom mai vedea niciodată 1.150 dolari/tonă la seminţele de floarea soarelui ca în 2022