Roșia minune de la Buzău: Producție din primăvară, până la îngheț și gustoasă pe deasupra
După mulți ani, cercetarea românească a reușit să obțină un hibrid de roșii capabil să producă o perioadă lungă de timp, din primăvara și până vine înghețul, iar, mai mult, să aibă gust și aromă. Rezultatul este cu atât mai important cu cât, în prezent, 95% din semințele folosite de legumicultori vin din import, iar prețul este pe măsură: 1 gram de semințe costă cât unul de aur.
”Noi am vrut să obținem un hibrid pentru spații protejate, pentru că 95% din semințe sunt din import, deoarece noi nu aveam. Semințele sunt foarte scumpe, se vând la bucată sau la gram, iar prețul este foarte mare, echivalează cu gramul de aur. Noi am vrut să obținem o creație românească productivă care să poată să fie cultivată în sere și solarii în ciclu prelungit și, cel mai important lucru, să aibă gust și aromă, să fie tomată românească, nu precum cele care vin import, care sunt tari, fără gust și aromă”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dr. Ing. Costel Vînătoru, Director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.
Pentru legumicultorii români, cel mai important este faptul că hibridul, care se numește Eden F1 și ar urma să fie găsit pe piață, începând de anul viitor, poate să producă o perioadă lungă de timp. Mai simplu spus, este vorba de un ciclu prelungit de producție în sere și solarii, așa cum se întâmplă în străinătate.
”În afară se practică în sere și solarii să ai o cultură primăvara și o cultură în ciclul doi din vară până în iarnă târziu (spații încălzite). Ori cu acest hibrid poți să mergi în ciclu prelungit. Noi nu aveam în România creații cu o capacitate de dezvoltare pe verticală așa de puternică. Producătorii pot continua și cu ciclul doi de producție, nu trebuie să mai cheltuie bani pentru înființarea culturii, care poate avea rezultate bune până la venirea înghețului. Planta rodește în etaje, chiar și până la 12”, a mai precizat Vânătoru.
În sere și sol neîncălzite, răsadul se poate planta în jur de 1 aprilie, în timp ce în câmp, este vorba de data de 1 mai.
Soiurile românești, o raritate
Românii stau foarte prost când vine vorba de soiuri autohtone și nu doar la tomate, ci și la ardei, castraveți sau alte legume. La tomate, de exemplu, sunt doar câteva creații de care se poate vorbi: Export 2, cultivat până în 1989, apoi IH 50 – un hibrid românesc care se găsea până în 1990 în piață. A urmat apoi Siriana F1, creația cercetătorului Costel Vînătoru, iar acum vine Eden F1.
”Avem foarte puține creații de semințe românești, nu doar la tomate, ci și la castraveți, ardei…De aceea am înființat Banca de Resurse Genetice Vegetale. Sunt multe soiuri care pot fi aduse în piață”, a mai spus Vînătoru.
La tomate, de exemplu, se păstrează la Buzău undeva la 3000 de soiuri, iar anual sunt trimise spre testare la ISTIS câteva dintre acestea.
Citeste si Avertisment legumicultor: În zece ani, o să mai avem doar piețe de weekend ca în Vest