Acțiunile Raiffeisen Bank, în cădere liberă pe Bursă
Raiffeisen Bank International, a doua mare bancă din Austria, care deţine operaţiuni extinse în Europa de Est, inclusiv România, se confruntă cu probleme majore în contextul în care banca joacă un rol critic în economia rusă, fiind a zecea mare bancă în funcție de active. Acţiunile Raiffeisen ating, astfel, minime istorice.
Problemele băncii austriece au început în ianuarie 2023, după ce aceasta a intrat sub lupa Biroului de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA. Atunci, americanii au cerut RZB ca până în februarie banca să comunice expunerea sa la Rusia, Donbas, Ucraina şi Siria, inclusiv tranzacţiile şi activitatea anumitor clienţi. În mod surprinzător, avocaţii Raiffeisen nu au oferit rapid informaţiile cerute, ci au negociat să trimită informaţiile solicitate în aprilie, mai şi iunie.
Solicitarea americanilor a generat îngrijorări în rândul Băncii Centrale Europeană, deoarece s-ar putea ca băncii austriece să-i fie impuse sancţiuni pentru activitatea sa din Rusia, în condițiile în care aceasta este una dintre cele 10 instituţii de creditare de importanţă sistemică a Băncii Centrale a Rusiei, Cifrele arată că în 2022 RZB a înregistrat un profit net de circa 3,8 miliarde de euro, din care 2,2 miliarde euro (n.r. – de patru ori mai mult decât în 2021) au provenit din afaceri derulate cu Rusia şi Belarus, în contextul în care ruşii au avut constituite la aceastã bancă depozite de peste 20 miliarde de euro.
De subliniat că în urma deciziei Trezoreriei SUA, acțiunile Raiffeisen au înregistrat pe 24 martie a.c. cea mai mare scãdere a valorii unei acţiunii pe bursa de la Viena, până la nivelul minim de 12,82 euro/acţiune. Per total, de la începutul acestui an şi până la 27 martie a.c., valoarea acţiunilor Raiffeizen a cunoscut la bursa vieneză o scãdere dramaticã, cu 15,63%.
Confruntată cu presiuni, Raiffeisen analizează în prezent două opțiuni. Prima ar fi o renunţare la Rusia. Insă dacă va face acest pas, banca austriacă s-ar putea confrunta cu grave probleme financiare, în condițiile în care la ora actuală 40-50% dintre tranzațiile în valută dinspre şi către Rusia se derulează prin intermediul său, fapt ce generează marea parte a profitului obţinut.
Cea de-a doua opţiune ar fi o negociere a rămânerii sale pe piaţa rusă, concomitent cu o temperare a activităţii sale de creditare a Rusiei. Insă, şi în acest caz problemele băncii s-ar putea dovedi letale, profiturile s-ar diminua, iar autoritățile americane ar putea-o împiedica să mai proceseze tranzacții în dolari.
De subliniat că Raiffeisen Bank International a intrat în vizorul Trezoreriei SUA, al BCE şi al investitorilor după ce a participat la un plan rusesc de acordare a unor scutiri de plată a împrumuturilor pentru trupele care luptă în Ucraina.
Deși mizele Raiffeisen Bank International sunt mari şi extrem de periculoase pentru sistemul bancar european, unii oficiali austrieci speră că banca va rezista până la o rezolvare negociată a războiului, care să permită reluarea afacerilor normale cu Rusia. Totuşi, faptul că Raiffeisen este atât de încorporată în sistemul financiar rus sporeşte temerile pe piaţa bancară.
De subliniat că în anul 2018, banca letonă ABLV Bank şi-a închis porţile după ce autorităţile din SUA i-au impus sancțiunilor americane ca urmare a preocupărilor legate de activități ilicite legate de Rusia.
Pe piaţa din România, Raiffeisen are 4.900 de angajați în 295 de unități, 1.131 ATM&MFM și 27.000 POS-uri care deservesc peste 2,3 milioane de clienți, persoane fizice și juridice.