Cum se cunosc semnele maladiei Alzheimer după ochi
Ochii noștri ne-ar putea ajuta la diagnosticarea maladiei Alzheimer înainte ca simptomele să fie vizibile.
În general, această boală nu este detectată înainte ca memoria și comportamentul să nu fie afectate.
Cercetătorii afirmă că unele modificări ale retinei pot fi puse în legătură cu tulburările de memorie. Aceasta ar permite detectarea maladiei Alzheimer într-un stadiu mai precoce, deoarece ”boala este prezentă în organism cu decenii înainte de primele simptome de pierdere a memoriei”, potrivit CNN.
Studiul reprezintă un pas enorm în detectarea bolii în fază incipientă. Cercetătorii care au realizat acest studiu asupra maladiei Alzheimer au folosit țesuturi de retină și de creier de la 86 de donatori, cu diverse grade de declin mintal. Este pentru prima dată când un studiu face o analiză aprofundată.
Studiul a stabilit o legătură între retinele afectate și modificările în unele zone ale creierului, numite cortex entorhinal și temporal, parte a creierului responsabilă cu memorie și percepția timpului, a declarat Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie și științe biomedicale la Cedars-Sinai Medical Centre din Los Angeles.
Cercetătorii au comparat eșantioanele provenite de la donatori cu funcții cognitive normale cu țesuturile prelevate de la persoane suferinde de tulburări cognitive ușoare și, de asemenea, de la donatori diagnosticați cu maladia Alzheimer.
Studiul a indicat o creștere semnificativă a proteinei numite beta-amiloid, o caracteristică esențială a maladiei Alzheimer, la persoanele afectate de maladia Alzheimer și la cele cu declin cognitiv precoce.
Potrivit autorilor studiului, aceasta reprezintă o descoperire esențială în cercetarea maladiei Alzheimer. Aceste rezultate ar putea duce la dezvoltarea unor tehnici imagistice care să permită diagnosticarea maladiei Alzheimer mai devreme și mai precis, a declarat neurologul Richaard Isaacson pentru CNN. ”În plus, putem supraveghea evoluția bolii într-un mod neinvaziv, privind atent în ochiul pacientului”, mai spune acesta.
Maladia Alzheimer are un debut discret și evoluează lent, dar pe măsură ce boala progresează, simptomele se agravează. Procesele de demență nu pot fi stopate, deoarece maladia Alzheimer încă nu poate fi vindecată.
Citește și Cum poate simplul periaj al dinților să prevină boala Alzheimer