Încălzirea climatică și Vibrio vulnificus, bacteria ”devoratoare”
Potrivit unui studiu recent, numărul infecțiilor cu bacteria Vibrio vulnificus, mortale sau responsabile de amputații, ar putea crește în următorii ani în Statele Unite.
Deocamdată sunt rare, dar infecțiile cu Vibrio vulnificus ar putea să se multiplice în viitor. Un studiu apărut în 23 martie în Scientific Reports și preluat de Slate arată că este posibilă dublarea cazurilor de-a lungul Coastei de est a Statelor Unite, în următoarele două decenii. Și cauza este încălzirea climatică, transmite ”Ca m’interesse”.
Vibrio vulnificus, bacteria aflată la originea bolii, se dezvoltă în apele calde și sărate ale Coastei Golfului (Texas Louisiane, Mississippi, Alabama și Florida), potrivit enciclopediei Vidal.
Bacteria poate pătrunde în organismul omului dacă acesta ingerează fructe de mare sau apă contaminată. Dar este posibil să pătrundă chiar și în timpul scăldatului dacă există o rană deschisă, care intră în contact cu apa contaminată.
Infecția poate provoca necroze la nivelul rănilor. Este vorba despre o bacterie sau o infecție care devorează pielea, mușchii, nervii, grăsimea și vasele din jurul rănilor.
Noul studiu se bazează pe analiza datelor CDC din perioada 1988 și 2018. Rezultatele indică faptul că numărul infecțiilor înregistrate de-a lungul Coastei de est au crescut de la 10 la 80 anual, în acest interval. În plus, unele cazuri sunt depistate și în alte regiuni, în special spre nord, pentru că suprafața apelor se încălzește.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite (CDC) 1 caz din 5 este mortal și numeroase persoane ajung la amputare pentru a se evita infectarea sângelui și decesul.
Cercetătorii estimează că infecțiile provocate de Vibrio vulnificus se vor intensifica până în 2040 în toate statele din zona Coastei de est, inclusiv New York. Ar putea fi posibilă raportarea chiar între 140 și 200 de infecții în fiecare an.
Studiul subliniază că tratamentele pentru aceste infecții costă peste 28 de milioane de dolari anual.
Aceste infecții nu sunt frecvente, dar așa cum subliniază pentru NBC News dr. Louise Ivers, director al Harvard Global Health Institute, care nu a participat la acest studiu, ”uneori, bolile cele mai rare pot să coste cel mai scump sistemul de sănătate, mai ales dacă ele sunt neașteptate și foarte agresive”.
Citește și Atenție! Scarlatina poate fi ușor confundată cu alte afecțiuni care au simptome similare