Cadrele didactice debutante vor avea garantat cel puțin salariul mediu pe economie
Noua lege a salarizării va include garanţia conform căreia debutanţii din învăţământ vor avea cel puţin salariul mediu pe economie, susține Ligia Deca, ministrul Educației.
Ea a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că este vorba despre un angajament politic din partea coaliţiei.
„Este vorba despre articolul care vorbea despre grila de salarizare care ar porni de la nivelul salariului mediu pe economie. S-a agreat, în discuţia cu reprezentanţii sindicatelor, care a precedat şedinţa de Guvern, ca această garanţie să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare din partea coaliţiei, ca debutanţii în învăţământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim, pentru a fi stimulaţi şi pentru avea cei mai buni profesori la clase. Această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială”, a spus Ligia Deca.
Grila de salarizare, la Paște
Ea a declarat că au existat discuţii în acest sens cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi Finanţelor şi că este mai potrivit din punct de vedere al tehnicii legislative ca prevederea respectivă să fie introdusă în legea salarizării.
„Au existat discuţii, în procesul de avizare interministerială, care este formula din punct de vedere al tehnicii legislative cea mai potrivită, în aşa fel încât să asigurăm şi o ordine din punct de vedere legislativ, al tehnicii în acest sens, cât şi să garantăm ceea ce deja ne-am angajat politic atunci când am lansat în dezbatere legile educaţiei”, a afirmat Ligia Deca.
Totodată, discuţii despre grila de salarizare vor avea loc după sărbătorile de Paşte.
„Noi am avut o serie de discuţii cu federaţiile sindicale, am înaintat deja către Ministerul Muncii o serie de propuneri vizavi de cum ar putea să arate grila salarială plecând de la acest principiu, că pleacă de la nivelul salariului mediu brut pe economie. S-au agreat discuţii între reprezentanţii Ministerului Muncii, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi federaţiile sindicale, imediat după sărbătorile de Paşte. Avem şi un grup de lucru constituit de Ministerul Muncii, deci este practic în proces de elaborare Legea salarizării, împreună cu partenerii sociali”, a afirmat Ligia Deca.
Educatoare fără facultate
Deca a mai precizat că educatoarele din grădiniţe nu vor avea nevoie de studii superioare pentru a se putea angaja.
„Pentru a primi dreptul de a intra în sistem, deci de a fi încadrate în unităţile de învăţământ preuniversitar, este nevoie de Liceul Pedagogic cu specializarea respectivă de educaţie timpurie. Sigur că există posibilitatea ca, mai departe, să urmeze şi o licenţă axată pe educaţia timpurie şi atunci să fie încadraţi altfel în grila salarială. Dar există posibilitatea ca cei care care au terminat Liceul Pedagogic să fie încadraţi direct”, a declarat ministrul.