România rămâne și fără medici de familie
În țară, sunt așezări în care nu există niciun medic de familie. De cele mai multe ori, mai ales în mediul rural, oamenii se tratează în localități alăturate. Potrivit informațiilor în ultimii ani, peste 4000 de medici au părăsit România.
România se află pe un val uriaș al crizei forței de muncă. Conform unui raport al Comisiei Europene, la momentul actual, România are un deficit de forță de muncă de peste 1 milion de angajați. Și asta nu este tot, pentru că, trendul devine din ce în ce mai îngrijorător. Acum, după ingineri, arhitecți, informaticieni sau profesori, se acutizează și exodul medicilor.
Mihai D, medic medicină generală: “ Este îngrozitor ce se întâmplă la noi. Nu vorbesc de salarii, vorbesc de condițiile de muncă, de tehnica medicală învechită – doar spitalele mari sau cele județene mai prind aparatură ceva mai nouă – ce mai, e dezastru! Ți se cere să-ți faci meseria și încerci din răsputeri să ți-o faci cât mai bine, în orice condiții, dar asta până într-o zi. Pacienții și familiile lor uneori nu înțeleg că ești limitat în actul medical de reglementări stupide și aparatură medicală de care nu poți dispune; din cauza aceasta, de multe ori dau vina pe medici ,chiar dacă ei se străduie să facă tot ce pot cu puținul pe care îl au la îndemână. Când vine ziua aia și simți că ai ajuns la saturație, lași totul în urmă și pleci! Pleci undeva unde profesia de medic este respectată și unde poți lucra în condiții competitive.”
În prezent, în România, un număr de peste 9.500 de medici de familie lucrează sub contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, medicina de familie fiind la ora actuală specialitatea medicală cu cel mai mare deficit de personal.