Profesorii, instruiți să recunoască elevii drogați

Publicat: 31 mart. 2023, 20:00, de Simona Tanasescu, în Educație , ? cititori
Profesorii, instruiți să recunoască elevii drogați

40 de profesori din fiecare județ și alți 140 din Capitală vor fi pregătiți lunar, pentru a recunoaște semnele manifestate de copiii care consumă droguri și alte substanțe etnobotanice.

Pe fondul crizei actuale provocate de traficul și consumul de droguri în școli, Ministerul Educației împreună cu Agenția Națională Antidrog (ANA) au anunțat că au în lucru un proiect comun, fără însă a preciza și momentul exact al demarării acestuia. Un motiv este și numărul prea mic de consilieri din școli, care nu sunt pregătiți suficient pentru a depista consumatorii, dar și al cabinetelor de medicină școlară.

“În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare, un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți. Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă: cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară. Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București. Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Kallós Zoltán, potrivit Edupedu.ro.

La rândul său, Georgiana Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), prezentă la eveniment,  a menționat că, în prevenirea și combaterea acestui fenomen, cei de la Protecția copilului au un rol foarte important.

“Abordăm profesorii și încercăm să îi formăm să își dea seama care sunt semnele atunci când un copil devine nervos, își schimbă comportamentul, iar profesorul poate să ceara sprijin consilierilor și psihologilor care au datele ANA. Inclusiv cei de la Protecția copilului au rol important. Degeaba chemăm părinții la școală, de cele mai multe ori copiii care consumă substanțe interzise sunt copii nesupravegheați de părinți, lăsați singuri acasă, sau plecând de acasă, părinții nu mai vor să audă de ei. Profesorii vor fi formați să recunoască și drogurile, ce înseamnă droguri, de multe ori văd substanțe în preajma școlii și nu își dau seama că sunt droguri”, a explicat Georgiana Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA)

La dezbatere au mai participat și deputați, reprezentanți ai MAI, ai ministerelor Educației și Sănătății, ai Birourilor de poliție școlară, ai părinților și ai elevilor.

Citește și Peste o săptămână începe vacanța de Paște