Infrastructura, marea provocare a județului Ilfov
Ștefan Rădulescu, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Ilfov, declară că ritmul alert de dezvoltare al județului constituie o provocare pentru instituția pe care o reprezintă din punct de vedere al asigurării infrastructurii. Numai la nivelul localității Bragadiru, de exemplu, au fost emise circa 8.500 autorizații de construcție, în ultimii cinci ani.
Județul Ilfov are o populație de circa 550 000 de locuitori, în condițiile în care în doar câțiva ani numărul locuitorilor a crescut cu 154.000, spune reprezentantul CJ Ilfov, în mare parte și datorită apropierii de Capitală.
„Numărul de autorizații eliberate de primăriile din Ilfov este foarte mare. În ultimii cinci ani, la primăria Bragadiru, de exemplu, avem circa 9.950 de autorizații de construire emise, din care 55% sunt pentru locuințe, la Berceni – 8.500 autorizații de construire, dintre care 50% sunt pentru locuințe, la Chiajna – 5.600 de autorizații emise, dintre care 3.000 pentru locuințe, iar la Popești – Leordeni – 5.900 autorizații. Aceste date ne arată clar că județul Ilfov este într-o plină transformare”, a declarat, luni, Ștefan Rădulescu, în cadrul dezbaterii „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov”, organizate de Consiliul Județean Ilfov și Ziarul Puterea.ro.
Dincolo de aceste date spectaculoase, Rădulescu recunoaște că pentru autorități este o mare problemă să facă față ritmului de dezvoltare din punct de vedere al infrastructurii.
„Trebuie să recunoaștem că datele sunt efectiv spectaculoase și este greu să ții ritmul cu gradul de dezvoltare, pentru că privatul se mișcă foarte repede. Dacă cineva își propune să construiască un cartier rezidențial și se încadrează în prevederile PUG-ului (Planul urbanistic general), el poate să construiască într-un an câteva zeci de case. Autoritatea publică pentru a asigura sistemul de infrastructură, fie că vorbim de drumuri, apă, canal, de sistemul de management al deșeurilor sau despre orice școală, grădiniță etc., trebuie să parcurgă foarte mulți pași procedurali legali fără de care nu se pot realiza aceste investiții. Pentru noi, cei din conducerea CJ, este o provocare să ținem pasul cu nivelul de dezvoltare al județului Ilfov, în momentul de față„, a mai spus Rădulescu.
Vicepreședintele CJ Ilfov a făcut referire și la câteva proiecte de investiții, care se vor realiza cu implicarea instituției pe care o reprezintă. Printre acestea se numără și două lucrări importante pentru care s-a obținut finanțare prin PNRR.
Este vorba de Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Buftea, care a primit o finanțare de 14,3 milioane lei pentru dotarea ambulatoriului. De asemenea, proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Ilfov” (#SMID) a primit suma de 114,3 milioane lei pentru implementare, fiind vorba despre investiții pentru colectarea separată și transportul deșeurilor reciclabile. Valoarea totală a investiției pentru prima componentă a SMID este de 190,2 milioane de lei.
Consiliul Județean Ilfov și Ziarul Puterea.ro au organizat, luni, o dezbatere cu titlul „Viziunea Dezvoltării Inteligente a Județului Ilfov”. Scopul dezbaterii a fost acela de a analiza și dezbate temele legate de proiectele de infrastructură de transport, de infrastructură edilitară, economică și socială, mai exact a Planului de Amenajare a Teritoriului Județului (PATJ).
Dezbaterile au încercat să răspundă la următoarele întrebări cum ar fi: care sunt sursele de informații necesare generării unei imagini cât mai reale a situației existente, care sunt principalii actori implicați în procesul de planificare și care este modalitatea de etapizare, implementare și monitorizare a obiectivelor, programelor și proiectelor stabilite prin PATJ.