Până când se mai poate cumpăra vechime în muncă? Cât costă un an de vechime în 2023?
Cei ce vor să acopere perioadele în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face și în acest an. Aceștia pot semna un contract de asigurare socială cu casa de pensii și vor plăti sumele corespunzătoare numărului de ani doriți.
Se poate cumpăra vechime în muncă până la 1 septembrie
Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime și în acest an, potrivit OUG 163/2020. Pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime în muncă, până la 1 septembrie 2023. Perioadele care pot fi cumpărate sunt acelea în care o persoană nu a avut loc de muncă înregistrat cu forme legale.
După data menționată, mecanismul ar trebui să fie accesibil prin noua lege a pensiilor (Legea 127/2019). Aplicarea noii legi a pensiilor a fost amânată din nou și se va aplica abia din ianuarie 2024. Probabil că, în următoarea perioadă, autoritățile vor remedia această situație.
„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani. Acești ani trebuie să fie anteriori lunii încheierii contractului de asigurare. Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială și efectua plata contribuției de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.
Românii care nu au atins pragul de pensionare pot cumpăra vechime în muncă și de acum înainte. Aceasta se plătește lunar, în baza unui contract care se încheie cu Casa de Pensii.
Cum se calculează contribuția?
În același timp cu creșterea salariului minim pe economie, s-a mărit și contribuția pentru cumpărarea unor ani de vechime. Se plătește cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.
Contribuția lunară se calculează în funcție de salariul minim pe economie. Așa cum știm de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei. Astfel, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 de lei cât era în 2022, la 750 de lei în 2023. Contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Banii pot fi plătiți toți odată. De asemenea, ei pot fi achitați și eșalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii.
Contribuție minimă, pensie minimă
Problema este că aceste contribuții vor ajuta beneficiarul doar pentru obținerea pensiei minime de la stat. Pensia finală totală depinde de punctajul obținut de-a lungul perioadei totale de contribuție la pensii.
Citește și: Cât te poate costa să îți cumperi vechime în muncă? Tu ți-ai permite?