Laura Vicol a votat pentru scoaterea înregistrărilor din dosarele de evaziune și l-a favorizat pe soțul său, judecat pentru evaziune fiscală
Președinta Comisiei Juridice din Cameră, Laura Vicol a votat o modificare care îl favorizează direct pe soțul ei în procesul în care este trimis în judecată pentru evaziune fiscală și grup infracțional organizat.
Votul lui Vicol e cu atât mai important cu cât amendamentul a trecut la un singur vot diferență în comisia juridică și va merge la plen.
„Articolul 5 din Codul de conduită al parlamentarilor ne spune că deputații și senatorii au obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice, inclusiv votul pe scoaterea înregistrărilor pe evaziune fiscală și corupție. Avem informații că soțul unui membru al acestei comisii are un dosar de evaziune fiscală și grup criminal infracțional, cu termen în 3 iunie, anul acesta, la Tribunalul București. Cred că acest lucru trebuie adus la cunoștința cetățenilor chiar dacă s-a votat deja pe acel amendament. Măcar până la votul din plen, acest lucru trebuie cunoscut de cetățeni”, a spus deputatul Victor Ilie, potrivit unui comunicat.
Modificarea votată de PSD este exact ca dedicația pentru Dragnea din OUG 13/2017, doar că pentru o infracțiune mai gravă și un prejudiciu mult mai mare. USR avertizează că gravitatea este cu mult peste pragul pentru abuzul în serviciu.
Amendamente depuse cu minute înainte de ședință, fără să fie comunicate către ceilalți membri ai comisiei, au fost votate la limită de PSD și o parte din PNL.
Vladimir Ciorbă este judecat pentru evaziune fiscal și grup infracțional organizat
Procesul lui Vladimir Ciorbă cu termen în 3 iunie 2023 apare pe portalul instanțelor de judecată portal.just.ro.
Condul de conduită al parlamentarilor prevede, la Articolul 5, că ”Deputații și senatorii au obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice”.
Reamintim că infracțiunile de corupție au fost eliminate de PSD, PNL și UDMR, marți, în Comisia juridică a Camerei Deputaților, dintre infracțiunile pentru care pot fi folosite înregistrările realizate de serviciile de informații pe baza mandatelor de siguranță națională în procesul penal.
Ministerul Justiției propusese, în proiectul de modificare a Codului de Procedură Penală, ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție. La dezbaterile din Comisia juridică, deputații PSD și PNL au preluat amendamentul Ministerului Justiției, din care au eliminat însă faptele de corupție, conform g4media.ro.