Latifundiarii din fotbalul românesc: De la Porumboiu, Niculae, Becali și până la Rotaru sau Pițurcă

Publicat: 07 apr. 2023, 08:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Latifundiarii din fotbalul românesc: De la Porumboiu, Niculae, Becali și până la Rotaru sau Pițurcă

Fotbalul românesc nu duce lipsă de nume sonore care au ocupat de-a lungul timpului locuri de frunte în topul bogătașilor întocmit de revista Forbes. Au învârtit milioane de euro dintr-o sumedenie de afaceri, iar agricultura și viticultura au fost mai mereu preferatele, au trăit în lux și bogăție, au atins culmile succesului, după care au dispărut pur și simplu din peisaj în multe dintre cazuri.

Aceasta este povestea unora dintre milionarii faimoși din fotbalul românesc. Sunt, însă, unii care s-au descurcat destul de bine, au rezistat vremurilor și se bucură de succes chiar și astăzi.

Sursa :foto As.ro

Gigi Becali, un personaj controversat

De departe, cel care deține cele mai multe terenuri, la acest moment, este Gigi Becali. În 2009, când depunea declarația de avere la Biroul Electoral Central, omul de afaceri susținea că are circa 12.000 de hectare, din care 11.500 ha în Brăila. Cel mai probabil, suprafața pe care o administrează acum este mai mare, pentru că, între timp, a mai strâns și ceva terenuri de la ADS pe care le-a concesionat.

Cel mai recent, Becali a câștigat licitația organizată de ADS în septembrie pentru concesionarea unei suprafețe de 850 ha în Tulcea, din care 755 ha în localități precum Tulcea, Nufăru, Mahmudia și Murighiol. Omul de afaceri a oferit o redevență de 2.433 de kilograme la hectar pe an, de altfel, una dintre cele mai mari arende pentru un contract de concesiune la terenurile ADS, după cum au declarat oficialii de la ADS.

În presă, s-a vorbit și de legăturile patronului de la FCSB cu omul de afaceri Horia Culcescu, patronul Ostrovit SA care administrează circa 1.200 hectare de vie și plantații pomicole pe malul Dunării și pe care l-ar fi împrumutat cu bani la un moment dat.

:Sursa foto: GSP

Mihai Rotaru vinde, în premieră, terenurile unui bulgar

Patronul CS Craiova, Mihai Rotaru, a avut și el afaceri în agricultură, fiind un jucător mai degrabă de dimensiune medie. Anul trecut, el a vândut acțiunile Rural Capital unui fermier bulgar spre surpriza tuturor, renunțând practic la cele câteva mii de hectare pe care le deținea în proprietate.

„Sunt un investitor mare în agricultură. Sau hai să-i spunem mediu.Am foarte multe tractoare. Sunt axat pe județele Dolj și Olt, la granița dintre ele. Acolo facem agricultură, dar și energie. Am undeva la 30 de utilaje, dar e mai puțin important numărul lor. Nu am mai multe că nu suntem Insula Mare a Brăilei. Lucrăm la 4.000 de hectare pe care le avem în proprietate. Este o afacere interesantă. Banii sunt în principal din agricultură, energie și bursă”, declara Mihai Rotaru, anul trecut, la emisiunea lui Ovidiu Ioanițoaia – Prietenii lui Ovidiu”. Se întâmpla chiar înainte de tranzacția cu firma din Bulgaria.

Cele mai multe terenuri se aflau în Voineasa – Olt, Robănești – Dolj și Drăgotești (Dolj).

Mihai Rotaru mai are afaceri în energie și imobiliare și a fost unul din cei mai importanți jucători pe BVB, potrivit infomațiilor din presa locală.

Adrian Porumboiu, o poveste încurcată

În urmă cu vreo 9 ani, Adrian Porumboiu era cel mai mare proprietar român de terenuri – undeva la 25.000 hectare, după cum chiar el declara, și cel mai important producător de grâu la acea vreme din România. Grupul de firme Racova din Vaslui, pe care Porumboiu, fostul arbitru internațional de fotbal, l-a controlat până în august 2015, a fost unul dintre cei mai mari producători agricoli privați, atât din România cât și din Europa: exploata circa 50.000 hectare de teren agricol privat, avea peste 6.500 de angajați și deținea capacități de producție (morărit, panificație, silozuri, fabrică lactate, ferme de vaci, fabrică ulei si biodiesel, vinificație etc.) care îi permiteau să transforme materia primă în produse finite cu valoare adăugată.

Problemele au apărut în 2014, pe fondul secetei care a afectat serios producția agricolă. După ce n-a reușit să se refinanțeze de la banca cu care lucra de mulți ani, a venit apoi și amenda de 12 milioane de euro de la APIA care i-a dat lovitura de grație. În prezent, firmele din grup sunt în insolvență, iar unitățile de procesare au fost vândute pe bucăți.

Spre surpriza tuturor, Porumboiu a declarat recent că revine în afaceri și nu neapărat în agricultură, lăsând frâu liber speculațiilor.

Sursa foto: playsport.ro
Sursa foto: playsport.ro

Ioan Niculae, un lung șir de probleme

Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu afaceri în domeniul agriculturii și al producției de îngrășăminte chimice, era la un moment dat cel mai bogat om din România, cu o avere de peste un miliard de euro. În viața lui au intervenit apoi problemele, ajungând la închisoare de mai multe ori. În fotbal, numele lui Niculae este legat de Astra Giurgiu, fostă campioană a României.

Pe vremea când îi mergea foarte bine, Ioan Niculae ajunsese să administreze peste 50.000 hectare de teren agricol, inclusiv în proprietate, iar în grup existau mai multe unități de procesare și câteva combinate chimice, de unde i s-au și tras problemele.

Pe 18 februarie 2021, patronul grupului Interagro, Ioan Niculae, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani. În mai 2022, omul de afaceri era eliberat din închisoare. Între timp, afacerile au falimentat rând pe rând, iar din zecile de mii de hectare de teren agricol mai are foarte puțin.

Cu agribusiness-ul au mai cochetat și alți oameni de fotbal mai mult sau mai puțin faimoși. Așa de exemplu, Gigi Nețoiu, fost acționar de la Dinamo, deține împreună cu Cristi Borcea – și el pe vremuri finanțator la Dinamo, dar și alături de Victor Pițurcă, fostul antrenor al naționalei de fotbal a României, câteva zeci de hectare de viță de vie la Cetate, în județul Dolj, cumpărate de la poetul Mircea Dinescu. Și nu sunt singurele exemple de acest gen.

Citeste si Fostul latifundiar Adrian Porumboiu revine în afaceri