Poliția de Frontieră din Moldova, asistată de România, la implementarea Acquis-ului Schengen
Vămile Republicii Moldova de la punctele de trecere a frontierei cu România și Ucraina au fost vizitate de experți din cadrul autorităților de frontieră din România, Letonia și Lituania, care au efectuat o monitorizare a activității polițiștilor de frontieră moldoveni pentru identificarea măsurilor care trebuie adoptate pentru armonizarea cu legislația și metodele europene în perspectiva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Scopul experților este de a oferi sprijin Poliției de Frontieră în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în domeniul managementului integrat al frontierei de stat și alinierea la cerințele uniunii de implementare a prevederilor Acquis-ului Schengen.
Au fost realizate vizite atât în punctele de trecere a frontierei unde au fost evaluate procesele de activitate pe linia de control și securitate în traficul transfrontalier, inclusiv infrastructură și dotare tehnică, precum și pe segmentul <<verde>> al frontierei de stat”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
Din partea Poliției de Frontieră din România a participat la această consultare chestorul Marius Vizitiu, care a prezentat echipei manageriale a Poliției de Frontieră din Republica Moldova experiența României în procesul de evaluare a UE în privința securizării frontierelor și a recomandat mai multe măsuri de ajustare sau completare a unora dintre direcțiile de activitate ale polițiștilor de frontieră moldoveni.
Vizita experților din România, Letonia și Lituania, a avut rolul unei consultări cu privire la măsurile care trebuie adoptate înainte de începerea oficială a monitorizării activității Poliției de Frontieră din Republica Moldova pentru implementarea Acquis-ului Schengen.
„De fapt acesta este un exercițiu de autoevaluare, prin care ne-am propus, cu asistența experților să identificăm acele neajunsuri și puncte forte în activitatea noastră. În următoarea perioadă vom interveni pe fiecare dimensiune cu mai multe propuneri și acțiuni concrete. Mulțumim domnului chestor pentru sprijin și sperăm să fim în continuare în contact direct, asistându-ne în pregătirea pentru evaluarea UE”, a declarat șeful Poliției de Frontieră din Republica Moldova, Rosian Vasiloi.
Autoritățile vamale din România și Moldova au un plan comun de acțiune în anti-frauda vamală
Simultan cu vizita experților din România, Letonia și Lituania, pentru stabilirea măsurilor de implementare cât mai rapidă a Aquis-ului Schengen de către Republica Moldova, reprezentanții Autorității Vamale din România s-au întâlnit cu partenerii de peste Prut la cele patru puncte de trece a frontierei comune pentru a discuta prioritățile armonizării activităților la frontiera comună.
În perioada 28-31 martie, la punctele de trecere a frontierei dintre România și Republica Moldova, respectiv la Stânca – Costești, Albița – Leușeni, Oancea – Cahul și Galați– Giurgiulești, au avut loc o serie de întâlniri de lucru ale experților autorităților vamale din cele două țări, pentru evaluarea eficienței implementării „Planului de cooperare vamală bilaterală privind intensificarea colaborării în domeniul antifraudă vamală și facilitării comerțului”, încheiat la București la 31 decembrie 2019.
Principalele subiecte de discuții au vizat evaluarea implementării „Planului de cooperare” pentru anul 2022, activitatea grupurilor comune de analiză de risc constituite la nivelul punctelor vamale de frontieră, utilizarea în comun a mijloacelor tehnice de control nedistructiv, pregătirea profesională a personalului vamal, precum și alte instrumente necesare pentru fluidizarea traficului transfrontalier și securizarea frontierei.