Cazul Aeroportul Otopeni: DNA nu a solicitat ridicarea imunității vreunei persoane
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis miercuri că nu s-a cerut ridicarea imunităţii faţă de vreo persoană în dosarul privind prelungirea pe diverse perioade de timp a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului „Henri Coandă” din Otopeni.
Procurorii anticorupţie precizează într-un comunicat de presă că nu au solicitat, până în prezent, „ridicarea imunităţii sau o altă încuviinţare faţă de nicio persoană fizică care să aibă vreo calitate specială cu privire la care legea să impună un astfel de demers anterior efectuării în continuare a urmăririi penale”.
De asemenea, DNA arată că nu a diseminat în spaţiul public, „nici măcar în format anonimizat”, vreun document legat de respectivul dosar, adăugând că, în acest stadiu al urmăririi penale, doar cinci persoane au calitatea de inculpat.
Conform DNA, pe 28 martie, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, pe baza unor procese verbale, către inculpaţi şi apărătorii lor aleşi a câte unui exemplar din ordonanţele prin care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, respectiv punerea în mişcare a acţiunii penale.
Cu aceeaşi ocazie, menţionează anchetatorii, în vederea respectării dreptului la apărare, procurorul de caz a procedat la predarea, tot pe baza unor procese verbale, de copii de pe actele de urmărire penală către apărătorii aleşi ai inculpaţilor, la cererea acestora, conform art. 94 Cod procedură penală.
În ultimele zile au apărut în spaţiul public fragmente din cuprinsul ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurorul de caz în dosarul privind închirierea unor spaţii comerciale din interiorul Aeroportului „Henri Coandă”.
Persoane reținute
George Alexandru Ivan, fost director general, respectiv director comercial al CNAB, în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, a fost reţinut de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
În dosar mai este cercetat, sub control judiciar, Bogdan Şerban Liţoi, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
Conform DNA, în perioada 11 ianuarie – 8 noiembrie 2022, o persoană ar fi pretins, prin intermediul lui George Alexandru Ivan, în patru rânduri, de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).
„În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAB că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul Aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arată anchetatorii.
Mită pentru spații comerciale
Conform DNA, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, bărbatul, asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul Aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.
De asemenea, procurorii spun că, în perioada 29 decembrie 2021 – 1 februarie 2023, Bogdan-Şerban Liţoi, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la asociatul societăţii comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de patru luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.
În data de 14 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18 mai 2022). De asemenea, Ivan i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitaţia respectivă, susţine DNA.
A doua zi, 15 februarie 2022, George Alexandru Ivan ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini, menţionează anchetatorii.