Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic. Ce se face în noaptea de Înviere

Publicat: 06 apr. 2023, 11:04, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic. Ce se face în noaptea de Înviere

Paștele Catolic se sărbătorește anul acesta duminică, pe 9 aprilie, cu o săptămână înaintea celui Ortodox. Tradițiile și obiceiurile Paștelui Catolic nu sunt mult diferite de cele ale ortodocsilor. Iată, spre exemplu, ce se întâmplă în noaptea de Înviere, la catolici!

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi. Acest calcul duce la o anumită periodicitate în diferența dintre Paștele ortodox și Paștele catolic.

Tradiții și obiceiuri de Paștele catolic

În Sâmbăta Sfântă, Biserica meditează în tăcere şi rugăciune pătimirea şi moartea lui Hristos. În noaptea de Înviere are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale, prin care se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Isus Hristos Înviat.

Cele mai importante momente din noaptea de Înviere sunt binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, cântările speciale adresate lui Hristos, lecturile din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii și împărtăşirea credincioşilor.

Postul se ține evitând preparatele din carne

Înainte de sărbătoarea Paștelui, catolicii țin post timp de 4- 5 săptămâni. Acesta este diferit față de cel ortodox, întrucât presupune doar evitarea preparatelor din carne.

În dimineața Paștelui, înainte de micul dejun, toţi membrii familiei se spală pe faţă cu apa în care a fost pus un ou roşu şi un ban – simbolurile sănătăţii şi ale belşugului.

Un obicei ce se practică în ziua Paștelui la catolici este dăruirea și ciocnitul ouălelor. În Vinerea Mare, toți credincioșii aduc acasă, de la biserică, o crenguță de măslin. În Geneză, în Biblie, când apele potopului s-au retras, porumbelul s-a întors purtând în cioc o frunză de măslin. Acest copac a devenit simbolul păcii, iar porumbelul este reprezentarea păcii și a împăcării. Fructul său a fost emblema prosperității, a binecuvântării divine, a frumuseții, a puterii, potrivit adevarul.ro.

Papa Francisc transmite binecuvântarea „urbi et orbi”

În duminica Paştelui, Papa Francisc celebrează, în fiecare an, prima sa mesă de Înviere, în Piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi.

Suveranul Pontif va rosti în zeci de limbi tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea „urbi et orbi”.

Există și multe tradiții și obiceiuri care nu au legătură cu cele religioase. În multe locuri, copiii pornesc la „vânătoare de ouă” pentru a găsi ouăle ascunse în case sau grădini. Apa de Paște este specială și de ea se leagă multe tradiții, în Transilvania fiind cunoscut obiceiul mersului „cu stropitul” sau „cu udatul”. Stropitul fetelor nemăritate este un obicei care se practică în multe dintre satele din Ardeal.