Sindicaliștii de la APIA amenință cu proteste, dacă nu sunt uniformizate salariile angajaților
Membrii Sindicatului Naţional APIA anunță că vor demara proteste pe perioadă nedeterminată, dacă salariile personalului din teritoriu nu vor fi uniformizate cu cele ale angajaților de la aparatul central.
Anunțul vine în contextul blocării proiectului de lege 10/2023, care prevedea uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
„Personalul din teritoriu al agenţiei beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerinţa salariaţilor APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea Legii salarizării 153/ 2017. Salariaţii APIA insistă să se înţeleagă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenţie”, se arată într-un comunicat al sindicatului.
Citeste si Cine sunt angajații din subordinea MADR cărora li s-a mărit leafa cu până la 50%. EXCLUSIV
În cazul respingerii proiectului de lege în Camera Deputaţilor, salariaţii APIA transmit că este foarte posibil să apară dificultăţi în derularea optimă a activităţii, efectul fiind scăderea absorbţiei fondurilor europene puse la dispoziţia României. De asemenea, sunt așteptate proteste conform Legii 367/2022 pe o perioadă nedeterminată.
În prezent, APIA gestionează peste 100 de scheme de plăţi/ măsuri şi submăsuri de plată extrem de complexe şi, anual, la centrele locale şi judeţene ale agenţiei se depun circa 850 000 de cereri de plată, cu o suprafaţă de peste 9 milioane de hectare.
Dat fiind faptul că structura de personal din cadrul Agenţiei este mult subdimensionată faţă de volumul şi complexitatea activităţii instituţiei, salariaţii API se consideră îndreptăţiţi să solicite continuarea procedurii legislative cu privire la Plx 10/ 2023, se mai arată în comunicat.
În 2022, conturile APIA au fost alimentate cu suma de 15,824 miliarde lei (FEDR/FEGA/FEADR/BN1/BN şi Cheltuieli administrative), din care: 95,83%, respectiv 15,164 miliarde lei reprezintă alocare financiară destinată susţinerii/finanţării sectorului agricol, inclusiv sumele virate de AFIR pentru măsurile delegate (FEADR şi cofinanţare).
Citeste si Salarii majorate la stat cu până la 25%. Spor pentru solicitare neuropsihică