Ce nu este bine să faci astăzi, în Sâmbăta lui Lazăr. Tradiții și obiceiuri
Astăzi, 8 aprilie, în calendarul creștin-ortodox este marcată Sâmbăta lui Lazăr, când Biserica Ortodoxă Română comemorează minunea înfăptuită de Mântuitor și învierea lui Lazăr.
Învierea lui Lazăr este un eveniment consemnat în Noul Testament și face referire la momentul în care Iisus Hristos îl readuce la viață pe Lazăr din Betania, care murise și fusese îngropat de patru zile. Ziua are o semnificație deosebită pentru creștini și asta pentru că, le este amintită minunea învierii lui Lazăr, un miracol înfăptuit de Mântuitor.
Creștinii mai numesc Sâmbăta lui Lazăr și Moșii de Florii sau Sâmbăta Morților
Sunt multe legende și povești despre Sâmbăta lui Lazăr.
Una dintre ele spune că, Lazăr ar fi plecat într-o dimineață de sâmbătă, după cum îi era obiceiul, cu oile și caprele la păscut, lăsându-și mama acasă pentru a-i face plăcinte. În acel an, potrivit legendei, iarba nu crescuse, iar animalele cu greu își găseau hrana. Astfel, Lazăr văzând suferința lor, s-a urcat într-un copac și flămând la rândul lui, cu gândul la plăcinte, a alunecat și a căzut. Se spune că Lazăr a murit pe loc, transformându-se în iarbă.
Aceasta este una dintre povești și, cine știe de când, în această zi se obișnuiește ca femeile să facă plăcinte, numite și plăcintele lui Lazăr și să le dea de pomană.
Ce să nu faci în Sâmbăta lui Lazăr
La sate, astăzi, femeile nu torc și nu se ocupă de alte treburi din gospodărie, de teamă ca nu rudele decedate, care așteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ.
De asemenea, nu trebuie ca ziua să le prindă cu părul nespălat sau nepieptănat.
Ce este datina Lăzărelului?
Un alt obicei păstrat la sate, în diferite zone ale țării, este datina Lăzărelului. Aceasta face trimitere la un zeu al vegetației, despre care se spune că murea și renăștea odată cu venirea primăverii.
În această zi, fetele tinere plantează flori, convinse fiind că acestea vor crește repede, frumoase și sănătoase.