Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce cadouri nu ar trebui să faci
Creștinii îl sărbătoresc pe 6 decembrie pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendarul creștin și cel care este numit drept ocrotitorul copiilor, mai ales al celor săraci, dar și al marinarilor, brutarilor și al fetelor necăsătorite.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, cei mici își curăță ghetuțele și așteaptă să vadă ce cadouri le va aduce Moș Nicolae.
Legenda spune că acesta aduce dulciuri și fructe copiilor cuminți, în schimb celor care nu s-au comportat frumos le va pune în ghetuțe o nuielușă.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
În tradiția populară se spune că ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii. Conform tradiției, în data de 6 decembrie, Sfântul Nicolae își scutură barba lui gri și va începe ninsoarea.
Dacă nu ninge, înseamnă că Sf. Nicolae a întinerit și că va urma o iarnă blândă.
Tot tradiția populară spune că, în nopțile sfințite de sărbători, cerurile se deschid și pentru puțin timp Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta lui Dumnezeu.
Se spune că în această zi nu se fac cadouri ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, fiindcă acestea ar aduce ghinion celor care le primesc.
Copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae
Copiii de la noi sunt obișnuiți ca în noaptea de 5 spre 6 decembrie să își lustruiască ghetuțele și să aștepte să vadă ce cadouri vor primi de la Moș Nicolae.
Dacă se trezesc și văd o crenguță de măr în ghete, înseamnă că nu au fost cuminți și sunt pedepsiți.
Dacă nuielușa este pusă în apă și înmugurește, înseamnă că Moș Nicolae i-a iertat.
În anumite zone din țară, copiii îi lasă moșului apă și morcovi pentru calul acestuia.
La sate, există obiceiul ca feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor merge pentru a repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.