Reacția Austriei după vizita lui Scholz la București: Sprijin pentru Balcanii de Vest. Nimic despre România
În timp ce Olaf Scholz, cancelarul german care a fost recent la București, a declarat că speră ca aderarea României la spațiul Schengen să aibă loc, în acest an, veștile dinspre Austria nu sunt deloc încurajatoare.
Cancelarul Austriei Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner au anunțat, sâmbătă, sprijin suplimentar pentru protecția frontierei Schengen în Balcanii de Vest, în timp ce Româna și Bulgaria sunt pur și simplu ignorate.
Cei doi au făcut public faptul că, în următoarele luni, vor fi puse la dispoziție unități suplimentare de poliție – nu a fost menționat, însă, un număr concret pentru polițiștii care vor fi trimiși – și echipamente tehnice pentru protecția frontierei Schengen în Balcanii de Vest, potrivit unui anunț al Ministerul de Interne, arată Ziarul românesc.at.
La acest moment, sunt dislocați în Ungaria, Serbia și Macedonia de Nord 130 de polițiști din Austria, care au rolul de a susține controalele la granițele cu Serbia, Macedonia de Nord și Grecia.
Ministerul de Interne austriac susține că activitatea de la granița dintre Macedonia de Nord și Grecia se va transforma în curând într-o operațiune Frontex, însă chiar și atunci Austria va continua să joace un rol important în această misiune.
„Cooperarea cu statele din Balcanii de Vest este necesară pentru situația de securitate din Austria”, a declarat Karner.
Cât privește România și Bulgaria, Austria se menține pe poziție și nu are în plan deocamdată, cel puțin, niciun sprijin pentru aderarea lor la Schengen.
„Austria nu va permite extinderea spațiului Schengen fără control la frontieră până când frontierele externe ale UE nu vor fi protejate efectiv și numărul (intrărilor ilegale – n.r.) nu va scădea în mod durabil”, au spus Nehammer și Karner într-o intervenție comună după ce cancelarul german Olaf Scholz s-a pronunțat recent în favoarea aderării României la Schengen.
„Sprijin cu putere această aderare și sper să aibă loc în acest an, am să spun acest lucru nu numai aici, ci și în multe alte capitale, pentru a aproba acest pas. România a îndeplinit toate condițiile și avem nevoie de granițe sigure și o abordare bună a migranților și refugiaților”, a declarat Olaf Scholz la București.
Tot ce a putut să facă Nehammer pentru cele două țări a fost să solicite din nou Comisiei Europene să „transfere rapid banii necesari urgent pentru protecția frontierei externe către Bulgaria”. Proiectele-pilot cu proceduri rapide și returnări imediate vor fi puse în practică direct la frontiera externă.
Austria şi Olanda au votat, în decembrie 2022, împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.