Vulcanul rusesc Şiveluci a erupt și a acoperit sate întregi cu un strat gros de cenușă
Vulcanul Şiveluci, unul dintre cei mai activi vulcani din Rusia, a erupt marţi aruncând în atmosferă un nor imens de cenuşă care a acoperit satele din regiune şi a condus la emiterea unui cod roşu pentru aviaţie.
Cenușa vulcanică s-a răspândit pe o suprafață de peste 108.000 km. pătrați, iar în unele zone stratul de cenușă depus pe sol depășește 8 cm. grosime, conform filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică al Academiei Ruse de Ştiinţe
Vulcanul Şiveluci a erupt la scurt timp după miezul nopţii, iar şase ore mai târziu a expulzat un nor de cenuşă care a ajuns până la 20 de kilometri altitudine și a acoperit satele din zonă cu cel mai gros strat de cenușă din ultimii 60 de ani.
Danila Chebrov, director al filialei din Kamceatka a Serviciului de Geofizică, a declarat că vulcanul se pregătea pentru erupție de cel puţin un an.
La 24 de ore după erupție s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, despre care oamenii de știință ruși susțin că a dost o replică a unui cutremur din 3 aprilie.
Peninsula Kamceatka, înscrisă în patrimoniul mondial al siturilor naturale UNESCO, se află la 6.000 de kilometri depărtare de Moscova și are aproximativ 160 de vulcani, dintre care 30 sunt activi.