”Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, spune medicul Mihaela Bilic
Auzim frecvent, evitați ouăle deoarece măresc nivelul colesterolului. Medicul Mihaela Bilic ne oferă toate asigurările că ”nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”.
Oul este un aliment gustos, valoros din punct de vedere nutritiv, care poate fi preparat în numeroase moduri și accesibil pentru toate buzunarele. Totuși, putem mânca ouă zilnic? Există riscul de a ne mări colesterolul din sânge?
Ouăle au multe atuuri. Sunt bogate în proteine valoroase, vitamine (A, B12), oligo-elemente (fier, iod, fosfor), acizi grași esențiali și sunt sărace în glucide. Așadar, vin cu puține calorii. Ouăle pot fi fierte, prăjite sub formă de ochiuri sau omlete. Sunt ieftine și obținerea lor nu presupune emisii de CO2 sau de gaz cu efect de seră, comparativ cu alte proteine animale. Totuși, ouăle au o reputație îngrijorătoare: ele ar mări nivelul colesterolului din sânge.
Colesterolul din alimente și colesterolul din sânge
Se știe că gălbenușul conține o cantitate importantă de colesterol. Această caracteristică face oul un aliment care mărește colesterolul din sânge în cazul persoanelor care îl consumă? Nu neapărat. Colesterolul din sânge are două origini: fie provine din alimentație, fie provine de la ficat (sinteza endogenă). Este o reglare a sintezei endogene prin aportul de alimente. Când o persoană are un aport mare de colesterol din mâncare, sinteza colesterolului prin ficat se reduce. Contrar a ceea ce se credea în anii 60, aportul de colesterol prin alimente nu influențează colesterolemia persoanelor sănătoase.
”Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sange e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienți de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, explică medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Câte ouă putem mânca zilnic?
Răspunsul depinde de numeroși factori: starea de sănătate a persoanei, greutatea ei, modul de preparare, cu sau fără grăsimi, calitatea (originea oului), asocierea cu alte alimente… De exemplu, este mai bine să asociem oul cu somon (bogat în omega-3) decât cu bacon (bogat în acizi grași saturați).
Ca regulă generală, adică pe fondul unei alimentații echilibrate, o persoană cu o stare de sănătate bună poate să mănânce 5 – 6 ouă pe săptămână fără să aibă consecințe cardiovasculare. Pentru a beneficia de calitățile ouălor este bine să le alegeți pe cele cu codul 0 sau 1.