Cozonacul de casă – pufos, aromat și pregătit în timp record cu aceste două rețete simple
Când vine vorba despre desertul preferat al românilor, cozonacii pufoși și aromați sunt nelipsiți din casele noastre, mai ales în perioadele de sărbătoare. Dar cine spune că este complicat să faci în ziua de astăzi cozonaci? Gătește-i chiar astăzi și împarte-i cu cei dragi pentru a aduce un strop de dulce în viețile lor!
Tradiția românească spune că dacă ai cozonac pe masă de Paște sau de Crăciun, înseamnă că pacea și armonia vor domni în casa ta, tot timpul. Mai mult, se spune că în casa gospodinei în care aluatul a fost lăsat la dospit, belșugul nu-i va lipsi niciodată.
În concluzie, doamnelor, nu vă temeți de gradul ridicat de dificultate pe care-l presupune rețeta de cozonac, pentru că, în realitate, o să vedeți că întreg proces nu este deloc complicat.
Putem pregăti atât de ușor un cozonac?
Răspunsul este DA! Pentru dumneavoastră, am pregătit două rețete de cozonac, simple și rapide, cu rezultate maxime: cozonaci crescuți, aromați și pufoși, care vă vor satisface pofta de dulce și vă vor face să uitați de orice altceva.
Pentru prima rețetă este suficient ca gălbenușurile și untul să fie la temperatura camerei. Nu este nevoie de temperatură ridicată în bucătărie și nici să pregătiți totul cu o zi înainte.
Iată prima rețetă : cozonac fără frământare
Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg faină 000
- 550 ml lapte călduț
- 250 g zahăr
- 200 g unt topit, cu 82% grăsime
- 15 g drojdie uscată sau 40g drojdie proaspătă
- 6 galbenușuri
- 2 linguri coajă de lămaie rasă sau un pliculeț cumpărat
- 2 linguri de coajă de portocală rasă sau un pliculeț cumpărat
- 2 linguri de esență de vanilie
- o linguriță de sare
Pentru umplutură, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 g nucă macinată
- 250 g rahat
- 200 g zahăr pudră
- 200 g stafide
- 50 g cacao
- 6 albușuri
Mod de preparare pentru cozonacul fără frământare
Mai ușor, nici că se poate! Într-un bol, puneți făina cernută și, rând pe rând, toate ingredientele prezentate în secțiunea ”pentru aluat” apoi, cu o lingură, amestecați-le pe toate, până ce se formează o pastă omogenă. Nu uitați de sare, dar pe aceasta să o puneți ultima dată, când deja aluatul începe să aibă consistență. Asta înseamnă să amestecați cel mult cinci minute cu lingura. La final, acoperiți bolul cu folie de plastic și lăsați aluatul să crească până ce își dublează volumul.
Imediat ce a crescut, băgați-l la frigider și uitați de el pentru cel puțin 12 ore. Poate să stea mai mult, dar nu mai puțin.
În ziua următoare, înlăturați folia de deasupra bolului, scoateți aluatul și, fie cu o spatulă, fie cu mâna, faceți patru porții. Pe rând, din fiecare bucată de aluat, faceți o bilă pe care, cu ajutorul unui sucitor, o întindeți, luând în vedere dimensiunea formei de cozonac pe care o aveți.
La fel faceți cu umplutura. Amestecați toate ingredientele din secțiunea ”pentru umplutură”, apoi rulați cozonacii. Îi puteți lăsa așa, fie să-i împletiți.
La capitolul umplutură, vă puteți juca, în funcție de preferințele și gusturile fiecăruia. Puteți pune, de exemplu, doar cremă de ciocolată.
Imediat ce cozonacii au prins formă, îi puneți pe foaie de copt și apoi direct în tăvi, unde îi mai lăsați la crescut între 30 de minute și 45 de minute. Când cozonacii au crescut, îi ungeți cu gălbenuș de ou amestecat cu două linguri de lapte, iar la final presărați fie zahăr brun, fie puteți să puneți jumătăți de miez de nucă.
Băgați cozonacii la cuptor la o temperatură de 170 de grade Celsius, timp de 50 de minute.
Nu uitați însă la final să-i încercați totuși cu o scobitoare sau cu un băț de frigăruie, pentru a vă asigura ca aluatul s-a copt bine peste tot.
Și acum, iată și ce-a de-a doua rețetă, cea clasică, de cozonac cu frământare:
Pentru aluat, avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de făină
- 500 g lapte cald
- 200 g zahar
- 100 ml unt topit, cu 82% grăsime
- 100 ml ulei
- 5 gălbenușuri
- 2 cuburi drojdie (50g)
- coaja de la o lămâie rasă sau un pliculeț
Pentru umplutură avem nevoie de următoarele ingrediente:
- 200 g rahat
- 200 g nuca măcinată
- 150 g stafide
- 4 linguri zahăr pudră
- 3 linguri cacao
- 2 lingurițe de esență de rom sau vanilie, în funcție de gustul fiecăruia
Mod de preparare pentru cozonacul fără frământare
Practic, modul de preparare al acestora este aproape la fel ca și în cazul cozonacului fără frământare, doar că trebuie să respectăm câțiva pași. Pentru a fi și mai simplu pentru dumneavoastră, îi vom explica în ordinea în care trebuie parcurși.
- Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
- Faceți maiaua – într-un castron puneți 3-4 linguri de lapte călduț, o lingură de făină și drojdia. Le amestecați și le lăsați să crească.
- Într-un bol, fie în bolul unui mixer planetar puneți toate ingredientele din secțiunea ”pentru aluat” pe rând și faceți cu o lingură un loc la mijloc, unde să puneți maiaua când a crescut.
- Acum, fie la mână, fie la mixerul planetar, aluatul se frământă timp de aproximativ 40 de minute.
- Important – nu uitați de sare, dar pe aceasta să o puneți aproape de finalul timpului de frământare.
- Când este gata, compoziția va fi ușor lipicioasă, motiv pentru care ungeți cu ulei vasul în care lăsați aluatul la crescut.
- Lăsați-l să crească până ce își dublează volumul, apoi procedați la fel ca în cazul cozonacului fără frământare: îl împărțiți, întindeți coca și umpleți cu ceea ce vă place, în cazul în care preferați altceva.
- Când sunt formați, lăsați-i în cuptor timp de 40-50 de minute, la o temperatură de 160 – 170 de grade.
Alte câteva sugestii pentru cei mai gustoși cozonaci
Pe cât de pretențioasă pare prepararea cozonacului, pe atât este de simplă. Pentru a avea cozonaci frumoși și deosebit de gustoși, nu trebuie să fiți experți în bucătărie, ci să respectați cantitățile din rețete și pașii ce fac referire la modul de preparare al acestora.
În plus, nu exagerați cu umplutura. Cozonacul poate rămâne crud la mijloc sau poate crăpa la suprafață. Preîncălziți întotdeauna cuptorul, iar când îi scoateți din tăvi, așezați-i la un interval de 5 – 10 min când pe o parte când pe alta, să nu se lase.
Și, deși mirosul de cozonac cald este irezistibil, ar fi bine să-l lăsați să se răcească puțin, pentru a evita o indigestie neplăcută.
Spor! Poftă bună și Paște fericit, tuturor!