Ambasadorul SUA a vizitat centrala de la Porțile de Fier în pregătirea proiectelor cu finanțare americană
Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, a vizitat Porțile de Fier împreună cu ministrul Economiei, Virgil Popescu. Vizita a fost una de lucru în vederea finanțării pe care SUA a anunțat-o pentru România în proiecte energetice.
Delegația oficială a fost primită și însoțită de Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, împreună cu alți reprezentanți ai companiei. Membrii delegației au vizitat obiectivul și le-au fost prezentate date actuale cu privire la producția, performanțele și intențiile investiționale ale Hidroelectrica, precum și istoricul amenajării de la Porțile de Fier.
„Intenția Exim US este de a sprijini investiții strategice în România și de a asigura linii de finanțare de aproximativ 7 mld. de dolari. Doamna Kimberle Reed, președinte Exim Bank, va sosi luni pentru a discuta acordul dintre Guvernul României și Exim pentru finanțarea proiectelor de energie și infrastructură, urmând a face și o vizită la centrala nucleară de la Cernavodă.” – a declarat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Adrian Zuckerman.
Ministrul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu, a declarat: „Încurajez Hidroelectrica să se implice în proiecte verzi, și vreau să cred că societatea își va diversifica sursele de producere a energiei, că va trece și la energie solară și eoliană. Hidroelectrica este perla coroanei energiei românești, așa cum am mai afirmat-o. Este o companie verde și vreau să rămână verde.”
„Salutăm interesul american pentru dezvoltarea și susținerea proiectelor energetice ale României, spre beneficiul reciproc. Hidoelectrica manifestă toată dorința de colaborare cu firme din Statele Unite pe proiecte de anvergură, ca parteneri.” – a afirmat și Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.
Vizita ambasadorului SUA vine ca urmare a parafării, în data de 9 octombrie a.c, la Washington D.C., a unui acord interguvernamental extins, care permite cooperarea între România și Statele Unite ale Americii în domeniul dezvoltării unor proiecte de importanță strategică în domeniul energiei.
Hidroelectrica este lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național și este o companie vitală pentru un sector strategic, cu implicatii în siguranța națională. Hidroelectrica are în exploatare un număr de 209 centrale hidroelectrice cu o putere instalată totalizând 6.482 MW