Cea mai fină, simplă și rapidă rețetă de Pască cu ciocolată
Este Pască, dar gustul ei este cel puțin la fel de rafinat ca și al celui mai bun cheese cake! Cu un timp de preparare de doar 15 minute și mai puțin de o oră de coacere, cu acest gen de Pască, în mod sigur o să-i încântați și pe cei mai pretențioși gurmanzi.
La origini, Pasca, în pe limba ebraică „mața” se făcea dintr-un aluat nedospit, obținut dintr-un amestec de apă și una din cele cinci cereale: grâu, secară, orz, ovăz sau alac. În tradiția evreiască Pasca mai este poreclita și „pâinea săracilor”, asta pentru că evreii săraci continuau s-o mănânce și după ce Paștele trecea.
În zilele noastre însă, Pasca a devenit un dulce la mare căutare, an de an, rețetele fiind din ce în ce mai bogate în ingrediente și mai sofisticate. Cu toate acestea însă, timpul de preparare este scurt, astfel încât, după mai puțin de o oră și jumătate, pe masă o să aveți o Pască absolut delicioasă.
De ce avem nevoie pentru blatul de Pască?
200 g făină
200 g zahăr
200 g unt
100 ml lapte
35 g cacao
4 ouă
1 praf sare
1 plic de praf de copt
1 linguriță de esență de rom
De ce avem nevoie pentru umplutura de Pască?
700 g brânză grasă de vaci
200 g smântână
250 g zahăr
150 g făină
100 g unt
100 g stafide
2 ouă
o linguriță de esență de vanilie
coaja de la o lămâie rasă
Cum se prepară aluatul pentru acest fel de Pască?
- În bolul unui mixer se pune untul la temperatura camerei, peste care se adaugă zahărul și se mixează totul bine, până ce se va obține o cremă.
- Peste unt și zahăr se pun și ouăle, pe rând, apoi esența de rom și laptele, care trebuie să fie la temperatura camerei.
- Peste acestea se adaugă făina, cacao, praful de copt și sarea, și se amestecă la viteza mică, până ce se formează un aluat omogen.
Când aluatul este gata, se transferă într-o tavă rotundă, pătrată sau dreptunghiulară, unsă cu unt și pe fundul căreia se pune hârtie de copt și, cu o spatulă se egalează compoziția.
- Imediat ce este gata, se bagă la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 20 de minute.
Cum se prepară umplutura pentru Pască?
- În bolul mixerului, se pune untul și zahărul și se mixează până ce se obține o cremă.
- Peste unt si zahăr, se pun cele două ouă și smântâna și, din nou, se mixează până ce se obține un amestec omogen.
- Se adaugă apoi făina, stafidele, coaja de lămâie și esența de vanilie și se mai amestecă pentru alte două–trei minute.
Când toate ingrediențele s-au amestecat bine, peste blatul scos din cuptor și răcit ușor, punem întreaga cantitate de brânză, nivelăm și o decorăm cu ciocolată sau cu fructe uscate.
Pasca fină trebuie să stea la cuptor aproximativ 50 de minute, la 180 de grade.
Se lasă să se răcească, apoi se scoate din formă.
Spor! Poftă bună și Paște fericit!