Actorul George Călin este noul manager al Teatrului Național București
Actorul George Călin a fost numit manager general interimar al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale”, informează site-ul instituţiei. Fostul manager interimar Mircea Rusu a fost numit în funcţia de director general adjunct, notează Agerpres.
Conform Ordinului semnat de Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, începând cu data data de 12.04.2023, actorul Geoege Călin va asigura conducerea interimară a Teatrului Național I.L. Caragiale din București, pentru o perioadă de 60 de zile calendaristice, potrivit radioromaniacultural.
Totodată, fostul Director General Interimar, actorul Mircea Rusu, preia tot începând cu data de astăzi funcția de Director Adjunct Interimar deținută până acum de noul Director General inteimar, actorul George Călin.
În același ordin al Ministrului Culturii se precizează că aceste prevederi încetează de drept la data începerii executării unui nou contract de management încheiat în condițiile legii la Teatrul Național din București.
Despre TNB
Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti funcţionează ca o instituţie publică de cultură, de importanţă naţională, cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, aflată în subordinea Ministerului Culturii. Instituția are ca obiectiv principal promovarea valorilor cultural-artistice, autohtone şi universale, pe plan naţional şi internaţional precum și dezvoltarea audienței, creșterea accesului publicului la aceste valori. (cf. ROF aprobat prin O.M.C. 4027/19.12.2016)
Cu o vechime de peste 170 de ani, Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din București este o instituție – reper pentru cultura românească, un adevărat brand cultural naţional fiind totodată unul din principalii generatori de imagine a României. Numeroase generaţii de actori străluciţi s-au format și au evoluat pe scena Naţionalului. Cu o medie de 50 reprezentaţii şi în jur de 20.000 de spectatori pe lună, având un nucleu al publicului fidel de peste 170.000 de persoane anual, Naţionalul bucureștean este, de departe, cel mai vizitat dintre teatrele româneşti.
Între 2011-2015 s-au defășurat ample lucrări privind ”Stabilitatea şi siguranţa în exploatare, optimizarea funcţională, tehnologică şi organizatorică a ansamblului instituţional Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ din Bucureşti”. Reconfigurat, consolidat, înfrumusețat, cu spații de joc și foaiere noi, desfășurate pe șase etaje, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București se prezintă azi ca un complex cultural unic, fiind un edificiu – simbol al centrului orașului și o marcă a Bucureștiului.
Un spațiu românesc de standard european: dotat nu doar cu 7 spații de joc (şase săli închise şi un amfiteatru în aer liber) în care se joacă spectacolele din repertoriul curent (40 de titluri !), ci și cu ample foaiere destinate expozițiilor de diverse facturi, o sală de lectură pentru documentare teatrală – spații în care se pot derula proiecte diverse, transdisciplinare-, și, în perspectivă, cu un viitor Muzeu al TNB, o librărie, baruri, cafenele, un restaurant etc. menite să atragă un mare număr de vizitatori pe tot parcursul zilei, nu doar în preajma reprezentaţiilor scenice.