Este posibilă diagnosticarea precoce a maladiei Parkinson!
Acumularea unei proteine (alpha-sinucleina) în creier este legată de unele forme ale maladiei Parkinson, confirmă un studiu publicat recent, oferind o posibilă cale de diagnostic precoce a acestei boli, transmite AFP.
Prezența într-o cantitate mare a acestei proteine în lichidul cefalorahidian este de o mare precizie pentru (a detecta) formele tipice ale maladiei Parkinson. Aceasta este esența studiului publicat în revista Lancet Neurology, coordonat de neurologul American Andrew Siderowf.
Maladia Parkinson este (ca și maladia Alzheimer) una din principalele patologii care afectează creierul. Cauzele acestei boli sunt încă incomplet cunoscute, chiar dacă este o afecțiune ciudată, care face ca treptat pacientul să-și piardă capacitatea de a se mișca.
Totuși sunt cunoscuți mai mulți factori asociați acestei boli: de exemplu, se știe că pacienții prezintă agregate de a-sinucleină.
Studiul publicat în Lancet Neurology susține că,depistând prezența acestei proteine într-o cantitate mare, boală poate fi depistată în faze incipiente.
Rezultatele sunt însă de o precizie inegală. Astfel, în cazul pacienților cu mutația genetică numită LRRK2, asociată cu anumite forme de Parkinson, prezența agregatelor este mai puțin evidențiată.
În prezent, încă nu există un test biologic pentru maladia Parkinson, care este diagnosticată doar pe baza simptomelor vizibile.
Însă acest studiu „pune bazele unui diagnostic biologic al bolii Parkinson”, precizează, într-un comentariu publicat în Lancet Neurology, doi cercetători care nu au participat la acest studiu ,neurologii Daniela Berg şi Christine Klein. În opinia lor, s-a dovedit acum că rolul alfa-sinucleinei schimbă datele în materie de diagnostic, cercetare și studii clinice asupra bolii Parkinson.
De asemenea, cei doi neurologi consideră că este deosebit de important faptul că autorii studiului au constatat prezenţa unei concentraţii mari de alfa-sinucleină la pacienţi care prezentau semne precoce ale bolii Parkinson.