Țigările electronice cu aroma de mentă afectează plamânii
Țigările electronice sunt tot mai consumate de tineri. Însă, acestea pot afecta plămânii. Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni este asocită cu o funcţie pulmonară deficitară.
Acest lucru a fost scos la iveală de o cercetare publicată de Universitatea din Pittsburgh, Statele Unite. Cercetătorii au a constatat că utilizarea ţigărilor electronice cu mentol a condus la o respiraţie mai superficială şi la o funcţie pulmonară deficitară.
„Mulţi oameni, în special tinerii, presupun în mod eronat că ‘vaping-ul’ este sigur, dar chiar şi amestecurile fără nicotină pentru ‘vaping’ conţin compuşi care pot afecta plămânii”, a declarat autorul principal al cercetării, Kambez Benam, profesor asociat în cadrul Departamentului de Pneumologie, Alergologie şi Medicină Intensivă de la Universitatea din Pittsburgh.
„Doar pentru că ceva este sigur de consumat sub formă de hrană nu înseamnă că este sigur de inhalat”, a precizat Benam.
Rezultatele au fost scoase la iveală cu ajutorul unui „Robot de vaping”. Aceasta a reuşit să imite temperatura, umiditatea, volumul şi durata „puf-ului” dintr-o ţigară, simulând atât modelul de respiraţie sănătoasă, cât şi pe cel de respiraţie afectată ca răspuns la toxicitatea pulmonară cauzată de ţigările electronice.
În urma studiului, cercetătorii au descoperit că lichidele care conţin mentol din ţigările electronice au generat un număr mai mare de microparticule toxice în plămâni, comparativ cu cele fără mentol.
Un studiu din 2019 a constatat că un alt aditiv comun prezent în unele lichide pentru ţigări electronice, acetatul de vitamina E, este de asemenea responsabil pentru generarea de particule toxice de mici dimensiuni, care pot călători în profunzime în plămâni şi se pot depune pe pereţii traheei şi bronhiilo
Aditivii cu mentol ar putea fi la fel de periculoşi ca acetatul de vitamina E, însă sunt necesare mai multe cercetări.
Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) continuă să facă presiuni asupra producătorilor de ţigări pentru eliminarea mentolului din produsele lor cu tutun în scopul de a descuraja fumatul şi a preveni decesele, relatează Agerpres.
„Mesajul principal pe care vrem să-l transmitem oamenilor se adresează în special tinerilor adulţi, care nu au fumat până acum”, a spus Benam.
„Trecerea la ţigările electronice poate fi o alternativă mai bună şi mai sigură pentru cineva care încearcă să renunţe la fumatul produselor obişnuite din tutun. Este important însă să vă informaţi pe deplin cu privire la riscurile şi la beneficiile ţigărilor electronice înainte de a le încerca”, a adăugat el.