Difteria: De ce revine această infecție în Europa?
Se credea că a dispărut, dar difteria revine în mod surprinzător în Europa. De exemplu, în Franța, cel puțin 30 de cazuri au fost raportate din ianuarie 2022, potrivit datelor oficiale, transmite Top Sante.
Dar și alte țări se confruntă cu această realitate: 118 cazuri în Germania, 68 în Austria și 52 în Elveția.
Este o situație destul de îngrijorătoare, totuși nu putem vorbi despre o epidemie europeană, deoarece nu există o transmitere la nivel general în populație: aceste cazuri sunt legate de persoane care au sosit din străinătate, care au o stare vulnerabilă, adesea solicitanți de azil”, precizează dr. Sylvain Brisse, director al Centrului național de referință pentru difterie din Franța, în Le Figaro.
Foarte contagioasă și letală
Difteria este o boală infecțioasă foarte contagioasă, provocată de bacteriile Corynebacterium diphteriae și de Corynebacterium ulcerans. Această infecție severă, cu transmitere aeriană sau prin contact direct cu bolnavul, poate afecta persoane din toate categoriile de vârstă, în special copii nevaccinați sub 15 ani. Corynebacterium ulcerans se poate transmite și prin lapte sau contactul cu bovine.
Simptomele apar în după 2 – 10 zile de la contactul infectant. Principale simptome ale difteriei sunt: febră peste 38 de grade Celsius, frisoane, stare de oboseală, cianozarea tegumentelor și în jurul gurii, dificultăți la înghițire, de respirație, tuse seacă, edem submandibular. Boala se poate manifesta prin insuficiență cardiacă, o paralizie a mușchilor gurii și gâtului și în cazurile severe poate provoca decesul prin asfixiere.
Și tegumentele, mucoasa conjunctivală, vaginală sau anală reprezintă o poartă de intrare a agentului etiologic al bolii în organism.
În cazul formei cutanate, C. diphtheriae determină apariția de papule, care evoluează spre ulcerație cronică, acoperită de o membrană cenușie.
Tratamentul afecțiunii reprezintă o urgență medicală.
Tratamentul profilactic cu DTP (difterie-tetanos-pertussis) se realizează prin administrarea vaccinului în etape succesive la copii de 2,4 și 11 luni de viață, cu revaccinare la 6 ani.
Cauzele revenirii acestei infecții încă nu sunt complet cunoscute. Totuși, cercetăorii bănuiesc că ar putea fi o consecință a scăderii acoperirii vaccinale în țările de unde vin persoane diagnosticate cu difterie, în special Siria și Afganistan.
Dacă difteria părea că a dispărut de pe continentul european, ea reprezintă o problemă de sănătate publică majoră în Asia, Africa și Rusia.
Majoritatea cazurilor au fost raportate în cazul migranților ne sau incomplet vaccinați. Deasemenea, este consecința lipsei de igienă și a promiscuității.