Premierul Libanului, Najib Mikati, investește 80.000.000 de euro la Constanța

Publicat: 16 apr. 2023, 07:45, de Victor Scarlat, în News , ? cititori
<strong>Premierul Libanului, Najib Mikati, investește 80.000.000 de euro la Constanța</strong>

Actualul premier al Libanului, Najib Mikaticonstruiește două parcuri logistice la Constanța, acestea fiind primele afaceri în România ale celui mai bogat libanez.

Najib Mikati, cel mai bogat libanez

O companie de imobiliare deținută de Najib Mikati  va investi în două parcuri logistice la Constanța, conform www.replica.ro. Este vorba despre un parc ce va fi ridicat în zona Palas a Constanței și încă unul care ar trebui să apară în Agigea. 

Parcurile logistice din Constanța sunt reunite sub brandul Olympian Parks, care mai cuprinde proiecte similare în București, Brașov și Timișoara, cumpărate în 2021 de dezvoltatorul imobiliar CTP cu circa 85 de milioane de euro. Olympian Parks este dezvoltat acum de joint-venture-ul deținut în proporții egale de grecii de la Helios Phoenix și libanezii de la M1 Real Estate, care au în plan ridicarea în paralel a trei noi parcuri logistice, la Jucu, Otopeni și Constanța, la care se mai adaugă proiectul în așteptare de la Agigea. Valoarea totală estimată a investițiilor este de 80 de milioane de euro. Sunt primele afaceri în România ale libanezilor de la M1 Real Estate, divizia imobiliară a grupului M1, controlat de frații Taha și Najib Mikati, cei mai bogați libanezi, cu o avere cumulată de 5,6 miliarde de dolari.

Taha și Najib Mikati au creat M1 Group în 2007, imediat după ce au vândut compania de telefonie mobilă Investcom, una dintre cele mai mari companii din Orientul Mijlociu, într-o tranzacție de 5,5 miliarde de dolari. Afacerile lor sunt diversificate în telecomunicații, imobiliare, aviație, modă și retail, energie, industrie grea și FMCG. Najib Mikati este acum prim-ministrul Libanului, poziție pe care a mai ocupat-o din 2011 în 2014 și, pentru o perioadă scurtă, în 2005. Averea sa este evaluată de revista americană Forbes la 2,8 miliarde de dolari, care îl poziționează pe primul loc în clasamentul celor mai bogați libanezi, urmat de fratele său mai mare Taha Mikati, cu o avere similară.