Polonia, Ungaria și Slovacia interzic importurile de cereale din Ucraina

Publicat: 16 apr. 2023, 09:01, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Polonia, Ungaria și Slovacia interzic importurile de cereale din Ucraina
grau

Polonia şi Ungaria au anunțat, sâmbătă, că interzic importurile de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, pe fondul afluxului de cereale care a redus preţurile în întreaga regiune. Anterior, și Slovacia a blocat importurile de cereale, din cauza pesticidelor.

„Guvernul a decis asupra unui regulament care interzice intrarea, importul de cereale în Polonia, dar şi zeci de alte tipuri de alimente (din Ucraina)”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, aflat la guvernare.

Lista acestor mărfuri, care variază „de la cereale la produse din miere şi foarte, foarte multe alte lucruri”, va fi inclusă în regulamentul guvernamental, a mai spus el.

Oficialii dela Kiev Ucraina şi-au exprimat regretul faţă de decizia poloneză. Ei au precizat că „rezolvarea diferitelor probleme prin acţiuni unilaterale drastice nu va accelera o soluţionare pozitivă a situaţiei”.

Volume importante de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să staţioneze în statele din Europa Centrală din cauza blocajelor logistice, preţurilor şi a vânzărilor pentru fermierii locali, după ce invazia Rusiei a blocat mai multe porturi de la Marea Neagră.

În cursul zilei de sâmbătă, și guvernul premierului naţionalist ungar Viktor Orban s-a alăturat interdicţiei, spunând că statu-quoul va cauza daune grave fermierilor locali. Nu au fost date detalii despre momentul în care interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente va intra în vigoare.

De asemenea, în Slovacia, cerealele ucrainene au fost interzise din cauza pesticidelor găsite în aceste cereale și care sunt acceptate în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii din Slovacia și a fost făcut în 13 aprilie.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniştrii din cinci ţări est-europene au informat despre o creştere fără precedent a produselor precum cereale, seminţe oleaginoase, ouă, carne de pasăre şi zahăr şi au spus că ar trebui luate în considerare tarife la importurile agricole ucrainene.