Peste o mie de bucureșteni au avut nevoie de ajutor medical după masa de Paște. Recomandările medicului Tudor Ciuhodaru
În Noaptea de Înviere, la 112, pentru Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, au sunat peste o mie de bucureșteni, o parte dintre ei fiind transportați la unitățile de primiri de urgență. De asemenea, echipaje de prim ajutor au intervenit în cazul a 34 de persoane care au leșinat în timpul slujbei de Înviere.
Majoritatea persoanelor au acuzat probleme digestive ca urmare a exceselor alimentare.
Medicul Tudor Ciuhodaru oferă pe Facebook câteva sfaturi pentru ”a petrece în familie și nu prin spitale” sărbătorile Pascale.
”Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi”, subliniază acesta.
Medicul Ciuhodaru recomandă asocierea fripturii de miel cu legume la grătar, iar pentru facilitarea digestiei, ananas proaspăt.
”Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat. Consideraţi ,concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau carne de miel cu cartofi şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, mai precizează medicul.
De asemenea, medicul Ciuhodaru recomandă pauze de cel puțin o jumătate de oră între felurile de mâncare, prudență în privința consumului de alcool, precauții speciale în cazul persoanelor cu afecțiuni digestive, metabolice, cardiace, alergici la unele alimente. Și ”nu întrerupeți medicația cronică pentru a mânca sau bea în exces”, mai scrie medicul.