Cât de mult zahăr poate fi consumat zilnic fără pericol
Oamenii de știință au stabilit care este cantitatea de zahăr normală de consumat într-o zi pentru a îndulci mesele și pentru a evita riscul de a dezvolta 45 de boli diferite, inclusiv diabet, probleme cardiace şi depresie.
Un studiu publicat în British Medical Journal arată că se pot consuma maximum 6 linguriţe de zahăr pe zi, dacă vrem să nu avem probleme de sănătate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca zaharurile adăugate să nu depăşească 10% din aportul caloric zilnic. Un grup de cercetători a realizat o analiză, pornind de la această ipoteză, pentru a evalua validitatea studiilor anterioare privind consumul de zahăr în dietă și efectele asupra sănătății.
Au fost luate în considerare 73 de studii, iar concluziile sunt următoarele: prea mult zahăr poate contribui la boli precum diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral şi, în unele cazuri, chiar cancerul. Nu în ultimul rând, apar probleme precum astmul, cariile dentare și depresia, potrivit Mediafax.
Riscuri mari
Băuturile dulci sunt la rândul lor destul de periculoase. Cercetătorii au descoperit că dacă bem 250 ml de băuturi dulci, crește cu 17% riscul de boală coronariană. Este și cazul celor care conțin zaharuri „alternative”: o doză de 25 de grame de fructoză pe zi ar fi asociată cu un risc de cancer pancreatic mai mare cu 22%. „Diverse studii arată că un consum mare de zahăr, în special de zaharuri care conţin fructoză, este asociat cu diverse daune asupra sănătății”, precizează profesorul Liangren Liu, de la Spitalul West China al Universităţii Sichuan (China).
Mai mult, „există dovezi ale asociaţierii dăunătoare între consumul de zahăr şi modificările greutăţii corporale (băuturi îndulcite cu zahăr), acumularea de grăsime hepatică (zaharuri adăugate), obezitate la copii (băuturi îndulcite cu zahăr), boli coronariene (băuturi îndulcite cu zahăr), precum şi depresie (băuturi îndulcite cu zahăr). Cât despre dovezile privind asocierea între consumul de zahăr alimentar şi cancer, acestea sunt limitate şi necesită cercetări suplimentare”.
Cercetătorii susțin că ar trebui să limităm adăugarea de zahăr la mese şi băuturi la maximum 6 lingurițe pe zi și să consumăm una sau mai puține băuturi dulci pe săptămână.