Carnea de sinteză, ”mâncare Frankenstein”, în dezbaterea Parlamentului italian
Italia pare că să se pregătește să fie prima țară din lume care interzice întreprinderilor sale să producă carne de sinteză, chiar cu riscul unor amenzi care pot ajunge până la 60.000 de euro. Guvernul italian a adoptat un proiect de lege în acest sens la sfârșitul lunii martie, transmite Euronews.
În cadrul prezentării proiectului de lege în Senat, ministrul italian al Agriculturii și Suveranității Alimentare, Francesco Lollobrigida, sublinia că acest produs îi afectează pe micii fermieri, dăunează mediului, uniformizează obiceiurile alimentare, în timp ce studiile încă nu-i garantează siguranța.
Euronews scrie că majoritatea studiilor nu sunt în stadii suficient de avansate pentru a susține că această carne produsă în laborator este sigură 100%.
Răspunsul legat de acest produs este diferit.
De exemplu, Singapore este prima țară care a dat undă verde consumului de carne de sinteză. A urmat, în noiembrie 2022, Agenția federală americană a produselor alimentare și medicamentelor (FDA) .
”Soluție promițătoare” – un DA pe jumătate
Ce face Uniunea Europeană, se întreabă Euronews. Agricultura celulară face în continuare obiectul cercetătorilor, dar Autoritatea europeană pentru securitata alimentelor (EFSA) estimează că este o ”soluție promițătoare” pentru atingerea obiectivelor ambițioase legate de mediu.
Uniunea Europeană a alocat milioane de euro fondurilor de cercetare ale unor companii ca BioTech Foods, Nutreco și Mosa Meat. Așadar, un Da pe jumătate pentru carnea artificială, cu tot scepticismul numeroșilor deputați italieni.
Carnea produsă în laborator nu este deocamdată în galantare sau în meniul restaurantelor italiene. Și italienii nu par deloc atrași de această experiență.
Deși sunt mari amatori de carne, un recent sondaj arată că 84% dintre italieni se declară contra alimentelor produse în laborator, de la carne la lapte, până la pește și brânză.
Petiția
Agricultorii locali îngrijorați au lansat o petiție internațională în care numesc carnea artificală ”mâncare Frankenstein”. Petiția a adunat peste o jumătate de milion de semnături și este susținută de numeroase autorități locale, în special din regiunile producătoare de carne. De asemenea, are susținere preoților preocupați de ”sănătatea credincioșilor”.
”Italia, care este un lider european în privința calității și securității alimentare, are datoria de a fi în fruntea politicilor alimentare pentru protecția cetățenilor și companiilor”, a afirmat Ettore Prandini, președintele Coldiretti, principala organizație profesională reprezentând sectorul agricol din Italia.
Producția de carne în laborator implică creșterea celulelor unui animal într-un bioreactor, o cuvă care asigură un mediu steril, închis și la o temperatură controlată pentru ca aceste celule să poată deveni carne. Asta presupune ”mai multă energie”, explică un membru al Bruno Cell, un start-up italian care studiază cum se produce această carne. ”Dacă această energie nu provine din surse regenerabile, impactul asupra mediului poate fi mai mult sau mai puțin important”, explică acesta pentru Euronews.
Pe de altă parte, cu alimente din laborator, apa și solul sunt economisite comparativ cu agricultura intensivă, ceea ce permite reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și defrișarea pădurilor.
Carnea cultivată este compusă din același celule ca și animalele, explică Bruno Cell. ”Produsul de bază este 100% o celulă animală. Țesuturile sunt aceleași, au aceleași caracteristici organoleptice și când sunt cultivate, ele primesc teoretic aceeași alimentație ca și animalele”. Așadar, ”carnea artificială” este atât de artificială (…)
Acest proiect de lege susține în esență că ”tot ceea ce nu provine direct din pământ este periculos. Nu va face decât să întârzie progresul cercetării italiene în acest domeniu”.
Euronews menționează că, pentru a intra în vigoare, proiectul de lege va trebui să fie adoptat în termen de două luni de către Parlamentul italian, care va avea posibilitatea să-l modifice în timpul dezbaterilor.