Bătălia pentru jobul de 11.800 de euro pe lună. Cine candidează pentru șefia ANRE

Publicat: 18 apr. 2023, 13:38, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Bătălia pentru jobul de 11.800 de euro pe lună. Cine candidează pentru șefia ANRE

Candidații pentru șefia Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), arbitrul pieței energiei, sunt programați la audieri azi de la ora 14.00. Până la ora publicării articolului, 11 persoane și-au depus dosarele. Ultimul venit are și cele mai mari șanse.

Liberalul George Sergiu Niculescu, actualul secretar de stat în Ministerul Energiei, are cele mai mari șase să devină președintele ANRE. Este ultimul care și-a prezentat candidatura la șefia ANRE. Înainte de acesta, și-au depus dosarele alți 10 pretendenți: politicieni, specialiști în energie și chiar un jurnalist. Cel care va desemnat președinte va avea un salariu lunar de 11.800 euro.u

Cine sunt candidații care și-au depus CV-urile, conform G4Media:

George Sergiu Niculescu, actual secretar de stat la Ministerul Energiei (susținut de PNL)

Radu Florin Porumb (susținut de USR) este actualul director al Școlii doctorale pentru în inginerie energetică din cadrul Universității Politehnice București

Sorin Bumb, senator PNL, vicepreședintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat

Cornelia Sulger, membru actual al comitetului de reglementare ANRE, fostă candidată PSD la alegerile parlamentare

Scarlat Iriza, fost deputat și senator PSD de Gorj

Gabriela Moroianu, ziaristă, deține site-ul Focus Energetic

Zoltan Nagy-Bege, actual vicepreședinte ANRE, susținut de UDMR

Florențiu Vintilă, actual director în cadrul ANRE

Adrian Borotea, vicepreședintele RWEA (Romania Wind Energy Association), fost vicepreședinte ANRE

Daniel Bogdan, șef serviciu la HIDROSERV

Gheorghe Daniel Gheorghe

Audierile au loc astăzi de la ora 14:00 pentru ocuparea următoarelor posturi vacante în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei:

  • – preşedinte;
  • – vicepreşedinte;
  • – 2 membri.

G4Media scrie că PSD a cedat liberalilor postul de președinte al instituției. Până acum, președinte a fost Dumitru Chiriță, susținut de PSD, criticat dur pentru absența totală din dezbaterile legate de criza facturilor.

Principalul favorit este George Nicolescu (43 de ani). Acesta ar fi participat din partea guvernului la negocieri atât cu guvernul SUA (cooperarea în domeniul nuclear), cât și cu Comisia Europeană pe dosare precum tranziția energetică.

Este membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA, posturi la care va trebui să renunțe dacă va deveni președintele ANRE. A fost membru în consiliile de administrație de la Damen Shipyards și Romgaz.

În perioada 2020-2021 a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică.

Între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Constanța, anterior lucrând atât în mediul privat, cât și la Primăria Eforie și Consiliul Județean Constanța.

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a informat conducerea Parlamentului că începând cu data de 23 aprilie se vacantează funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al autorităţii, ca urmare a expirării mandatelor.