România, pe ultimul loc în UE la depresie
România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul raportat de cazuri de depresie, specialiștii fiind de părere că, în realitate, este o subraportare.
Astfel, medicii specialiști susțin că, de fapt, a crescut numărul persoanelor care vin la consultații psihiatrice, majoritatea fiind tineri, potrivit Euronews.
Pentru depistarea în faze incipiente a depresiei, un rol important îl are medicul de familie. ”Am discutat acest lucru – pacienții care au depresie să poată să fie diagnosticați precoce pe baza unui chestionar și medicul de familie să poată să îi trimită la un cabinet de consiliere psihologică sau la o investigație mai complexă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Recent, a fost aprobată o nouă substanță destinată tratamentului depresiei în forme grave. Dar, potrivit specialiștilor, nu accesul la tratamente este problema, ci stigmatizarea acestor pacienți. Din această cauză, mulți suferinzi de depresie își ascund boala de cei din jur, amână consultarea unui specialist și, implicit, tratamentul, cu consecințe extrem de grave, de teama de a nu-și pierde locul de muncă, încrederea prietenilor, a familiei.
Potrivit Euronews, media cazurilor de depresie în țările Uniunii Europene era de 7,2% în 2019. Cele mai multe cazuri de depresie erau înregistrate în Portugalia – 12% din totalul populației. Următoarele țări în acest top nedorit erau Suedia, Germania și Croația, cu 11%. Cele mai puține cazuri sunt raportate de România, Bulgaria și Malta.