Secretarul de stat George Niculescu a fost eliberat din funcție. Va fi noul șef al ANRE
George-Sergiu Niculescu a fost eliberat la cerere din funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei. Urmează să preia șefia la ANRE.
Decizia eliberării din funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei a liberalului George-Sergiu Niculescu a apărut vineri în Monitorul Oficial. Acesta urmează să preia postul de președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, după ce a fost votat în Parlament.
Parlamentarii au ales miercuri, 19 aprilie, noua conducere a Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE). George Niculescu devine noul președinte după ce a obținut 254 de voturi „pentru“, iar vicepreședinte a fost ales Gabriel Andronache, cu 263 de voturi „pentru”.
Imediat după votul parlamentarilor, Niculescu a spus că va face o analiză în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiei după publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
„În primul rând, o să facem o analiză în ceea ce priveşte funcţionarea instituţiei, dacă sunt lucruri care în urma analizei trebuie corectate, le vom corecta, împreună cu toată echipa. În primul rând, rolul ANRE-ului este de a fi un arbitru în piaţa de energie, cu siguranţă că această analiză pe care o voi face va scoate în vedere şi ce avem de făcut pe viitor pentru a preîntâmpina astfel de situaţii. Rolul va fi unul proactiv, mai degrabă de a preîntâmpina astfel de situaţii, decât de a le remedia”, a declarat Niculescu, la finalul şedinţei plenului reunit al Parlamentului.
Întrebat cu privire la acuzaţiile referitoare la pasivitatea vechii conduceri, el a arătat că „în acea perioadă, acuzaţii s-au făcut din toate părţile, atât în ceea ce priveşte activitatea Autorităţii, cât şi în ceea ce priveşte activitatea ministerului”, adăugând că nu doreşte să facă niciun fel de declaraţii cu privire la perioada care a trecut.
Referindu-se la acuzaţiile la adresa sa, conform cărora ar fi acţionar la mai multe firme, Niculescu a precizat că acţiunile pe care le deţine la „anumite companii sunt trecute în declaraţia de avere într-un mod cât se poate de transparent”.
„Ştim foarte bine că funcţia de preşedinte ANRE este incompatibilă cu deţinerea de acţiuni la companii care activează în Ministerul Energiei, iar eu nu mă voi afla în niciun fel de situaţii de incompatibilitate. Până la publicarea în Monitorul Oficial, acţiunile pe care le deţin la companii din domeniul energiei le voi vinde, în aşa fel încât să evit orice fel de situaţie de incompatibilitate. Astăzi, sunt candidat la funcţia de preşedinte şi secretar de stat la Ministerul Energiei, odată cu publicarea în Monitorul Oficial nu voi deţine, conform legii, niciun fel de acţiuni la companii din energie”, a susţinut acesta.
Averea lui Niculescu
Niculescu va câștiga în jur de 12.000 de euro la ANRE, instituție pe care o va conduce. El este deja un om cu o avere consistentă
Acesta deține 5,6 hectare de pământ agricol în trei loturi în comuna Cogealac, județul Constanța, un apartament de 60 de metri pătrați in București, dobândit în 2011, un autoturism BMW, cumpărat tot în 2011, bijuterii în valoare de 15.000 de euro, ceasuri în valoare de 20.000 de euro și este acționar la mai multe companii prezente pe Bursa de Valori București:
OMV Petrom în valoare de 83.000 de lei
Transgaz – 96.000 de lei
Nuclearelectrica – 197.500 de lei
Romgaz – 72.000 de lei
Electrica SA – 97.000 de lei
Transelectrica SA – 19.000 de lei
Fondul Proprietatea – 40.200 de lei
BRD – 71.600 de lei
One United Properties – 42.500 de lei
Valoarea totală a participațiilor este de 635.000 de lei. Niculescu a spus că în cazul în care este numit președinte al ANRE, va vinde respectivele acțiuni.
Niculescu a câștigat 93.858 de lei pe an ca secretar de stat la Ministerul Energiei, 3.900 de lei ca director la SC CDG SRL, Giurgiu și 122.919 lei ca membru în Consiliul de Administrație al Romgaz.
George Nicolescu (43 de ani) a fost numit secretar de stat în Ministerul Energiei în martie 2021, practic odată cu instalarea guvernului Ciucă.
Potrivit informațiilor G4Media, el a participat din partea guvernului la negocieri atât cu guvernul SUA (cooperarea în domeniul nuclear), cât și cu Comisia Europeană pe dosare precum tranziția energetică.
Este membru în Comitetul de supraveghere al Hidroelectrica și în consiliile de administrație ale companiilor cu capital de stat Nuclearelectrica și Administrația Porturilor Maritime SA, posturi la care va trebui să renunțe dacă va deveni președintele ANRE. A fost membru în consiliile de administrație de la Damen Shipyards și Romgaz.
În perioada 2020-2021 a fost director general al companiei CDG SRL din Giurgiu, specializată în producția și vânzarea de energie electrică.
Între 2019 și 2020 a fost prefectul județului Constanța, anterior lucrând atât în mediul privat, cât și la Primăria Eforie și Consiliul Județean Constanța.