Poluarea aerului ucide 1.200 de copii în fiecare an, în Europa
Potrivit unui raport al Agenției Europene a Mediului (AEE) publicat luni, în Europa, anual, poluarea aerului provoacă decesul prematur a 1.200 de copii cu vârste sub 18 ani și le mărește semnificativ riscul de boală în cursul vieții, transmite ”Ca m’interesse”.
Ancheta AEE s-a concentrat pe 32 de țări de pe continent, din care 27 state membre ale Uniunii Europene. Potrivit raportului AEE, în special tinerii sunt mai vulnerabili la efectele poluării aerului, deoarece organismul lor, organele și sistemul lor imunitar sunt încă în proces de dezvoltare.
Expunerea începe încă din perioada sarcinii cu un risc crescut de a veni pe lume înainte de termen sau sub greutatea normal. În cursul dezvoltării copiilor, plamânii acestora sunt fragilizați pe termen scurt din cauza ozonului și dioxidului de carbon și, pe termen lung, de particule fine ca PM2,5, unul dintre cei mai nocivi poluanți pentru sănătatea oamenilor.
Poluarea aerului este asociată cu apariția unor boli cum sunt astmul, diminuarea funcției pulmonare, infecții respiratorii și alergii. De asemenea, acest tip de poluare poate agrava unele boli cronice deja prezente, cum este astmul, și poate mări riscul de patologii care vor surveni la vârsta adultă, subliniază AEE.
”Nivelul de poluare în Europa este periculos și politicile europene privitoare la calitatea aerului ar trebui să vizeze protejarea tuturor cetățenilor, mai ales a copiilor noștri, care sunt cei mai vulnerabili în fața efectelor poluării aerului asupra sănătății”, confirmă Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEE.
Este o urgență ca noi să continuăm întărirea măsurilor la nivel european, la nivelul național și local pentru protejarea copiilor care nu se pot proteja ei înșiși. Mijlocul cel mai sigur de protejare este să facem mai curat aerul pe care îl respirăm cu toții, a mai spus acesta.