Primul spital de campanie pan-european, proiect în care este inclusă și  România

Publicat: 25 apr. 2023, 08:30, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul spital de campanie pan-european, proiect în care este inclusă și  România

Opt țări – România, Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Portugalia, Turcia – primesc de la Comisia Europeană 106,2 milioane de euro pentru a dezvolta noua capacitate EMT (echipă medicală de urgență) a rescEU.

Este vorba despre primul spital de campanie pan-european.

Proiectul vizează consolidarea asistenței medicale de urgență, care este acordată populației afectate de dezastre naturale și provocate de om la scară mare.

În cadrul proiectului vor fi înființate trei echipe medicale de urgență de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale și de diagnosticare. În plus, 17 echipe de îngrijire specializată vor asigura terapie intensivă, tratament pentru arși, transport de pacienți, diagnosticare avansată, îngrijire maternă și infantilă, reabilitare, sprijin pentru sănătate mintală, tratament ortopedic, laborator, aprovizionare cu oxigen și sprijin pentru telecomunicații.

 rescEU va deveni progresiv operațională începând cu 2024 și va putea răspunde la o gamă largă de scenarii de dezastre.

Echipele vor putea funcționa în mod autonom și vor putea sprijini unitățile naționale de asistență medicală existente atunci când acestea nu pot face față unei anumite situații de urgență.

Echipele vor putea opera autonom și vor sprijini facilitățile naționale existente de îngrijire a sănătății în cazul în care acestea nu sunt capabile să facă față unei anumite situații de urgență. Această nouă structură va completa rolul crucial în răspunsul de urgență deja asigurat de cele 15 echipe medicale de urgență oferite de statele membre, participante la Pool-ul European de Protecție Civilă.

În caz de urgență, rezerva rescEU oferă asistență tuturor statelor membre ale UE și statelor participante la Mecanism și poate fi, de asemenea, desfășurată în țările vecine ale UE.