Un primar din Tulcea a agresat și sechestrat o echipă de comisari ai Gărzii de Mediu
O echipă de comisari ai Gărzii de Mediu a fost agresată şi sechestrată de către primarul localităţii Smârdan, judeţul Tulcea. Conflictul ar fi pornit de la un control pe care inspectorii îl efectuau la ferma fiului primarului. Neregulile constate de aceștia fac obiectul unui dosar penal.
”În data de 12.04.2023, comisarul şef al Comisariatului Judeţean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăţi, sunt arse deşeuri, poluarea fiind resimţită până în zona Municipiului Brăila. La faţa locului, reprezentanţii GNM au constatat mai multe nereguli, printre care şi urme recente de arderi de deşeuri”, anunţă Garda de Mediu.
La un moment dat ”a apărut şi administratorul de facto al societăţii VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localităţii Smârdan”.
”Acesta i-a agresat verbal pe cei doi comisari şi l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul şef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei.
Ulterior, comisarii GNM au fost sechestraţi pe amplasamentul societăţii, iar primarul localităţii Smârdan a refuzat să îi elibereze şi a continuat să profereze ameninţări şi injurii la adresa lor, inclusiv în prezenţa poliţiştilor de la Poliţia Smârdan, sosiţi la faţa locului printr-un apel la 112”, a mai precizat instituţia.
Neregulile constate în timpul controlului fac obiectul unui dosar penal.
”Cercetările dispuse de procurori, la faţa locului, (efectuate cu mandat de percheziţiţie pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea «motive întemeiate» să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deţinută de fiul său), întrucât au fost constatate nereguli grave”, a mai transmis instituţia citată
Ce nereguli au găsit comisarii?
Ferma destinată creşterii animalelor (vaci şi oi) funcţiona fără autorizaţie corespunzătoare, fiind executate lucrări şi instalaţii de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate. De asemenea, erau depozitate deşeuri auto, metalice şi de plastic, anvelope şi acumulatori auto, aruncate „la grămadă”, în apropierea unor saci cu substanţe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie.
În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existenţa unor bazine de depozitare pentru combustibil şi produse petroliere, precum şi butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat.
Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecţii animaliere şi deşeuri municipale.
În proximitatea fermei, a fost constatată o cantitate semnificativă de deşeuri depozitate ilegal pe terenul care aparţine UAT Smârdan.
”În acest caz, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa a dispus punerea în mişcare a unei acţiuni penale faţă de autorii acestor fapte, pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate şi mai multe infracţiuni de mediu”, a mai anunţat Garda de Mediu.