Tupeu maxim: Sorin Oprescu s-a plictisit în Grecia și vrea „bilet de voie” să se plimbe prin Europa
Fostul edil al Capitalei, Sorin Oprescu, care a fugit în Grecia ca să scape de condamnarea de 10 ani și 8 luni de închisoare primită în 2022 pentru fapte de corupție, le-a cerut judecătorilor români „bilet de voie” pentru statele din UE.
Nu de alta, dar dacă părăsește cumva spațiul elen riscă să fie prins și repatriat pe meleagurile dâmbovițene pentru a-și ispăși pedeapsa și, ce-i drept, mai are ceva ani buni.
Curtea de Apel București a respins o cerere venită din partea lui Sorin Oprescu, prin care acesta cerea pur și simplu un „bilet de voie” care să-i permită să călătorească în statele membre ale Uniunii Europene, fără grijă. În contestația la executare, fostul edil preciza că este blocat în Grecia, iar, în caz că pleacă, poate să fie arestat oricând, potrivit Ziare.com.
Avocații lui Sorin Oprescu și-au fundamentat contestația pe faptul că mandatul european de arestare ar fi nul, deoarece judecătorul delegat cu executarea de la Tribunalul București n-a verificat „proporționalitatea” pedepsei definitive pronunțate de Curtea de Apel București. Oprescu spune că aceasta ar fi „comparabilă cu cea pentru unele crime de război”.
Apărătorii lui Oprescu au susținut că judecătorul delegat cu executarea a emis mandatul european de arestare în baza normelor europene, inclusiv a celor potrivit cărora „pedepsele nu trebuie să fie disproporţionate faţă de infracţiune”. Oprescu, însă, consideră disproporționată pedeapsa, motiv pentru care s-ar impune anularea mandatului, astfel încât să poată să călătorească în afara Greciei.
‘’Riscul predării contestatorului către autorităţile române în temeiul unui mandat de arestare european nelegal este real, aşa încât se impune suspendarea executării respectivului mandat de arestare european până la rezolvarea chestiunii legalităţii sale, adică până la soluţionarea definitivă a prezentei contestaţii ia executare”, au arătat avocații lui Sorin Oprescu.
Apărătorii fostului edil afirmă că atunci când statul solicitant, România, în cazul de față, emite un mandat de arestare european, trebuie să și respecte dreptul la proporţionalitatea pedepsei penale faţă de infracţiune.
„În concret, dacă o hotărâre judecătorească penală de condamnare stabileşte o pedeapsă disproporţionată ca asprime faţă de gravitatea infracţiunii care a determinat-o, un mandat de arestare european nu poate fi emis în mod valabil prin raportare la Dreptul Uniunii Europene”, au precizat avocații lui Oprescu.
Curtea de Apel București a respins, însă, contestația la executare formulată de Sorin Oprescu pentru o listă mare de considerente, așa că tot efortul acestuia și al echipei de avocați a fost zadarnic.
De ce a fost condamnat Oprescu
Pe data de 13 mai 2022, fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Sorin Oprescu a fost acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa proprie din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat inițial pe Oprescu, în 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare. Curtea de Apel Bucureşti a mărit pedeapsa, însă, la 10 ani şi 8 luni.
Ca să scape de executare, Oprescu a fugit în Grecia, unde a fost prins și arestat în vederea extrădării. Numai că în final, instanța a decis să îl elibereze pe o cauțiune de 5.000 euro și nici nu l-a mai predat.